Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Шествията преминават в блокади. 60% от българите одобряват протестите


Орлов мост в София се превърна в център на протестите
Орлов мост в София се превърна в център на протестите

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Протести и блокади

- БТК и прокуратурата

- Да снимаш “Стената”

За първи път се проведоха координирани протести на българи в 12 държави по света. Исканията са като в София и другите градове на България - оставки на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Повече от половината българи подкрепят протестите, показва национално представително изследване на “Алфа рисърч” по поръчка на “Дневник”. Половината анкетирани подкрепят и акцията на Христо Иванов на “Росенец”.

Седмицата започва с още едно блокирано кръстовище в София - това пред Софийския университет. До палатковия лагер се стигна след сблъсък между полицията и активисти на движението “Системата ни убива” в нощта срещу неделя.

По-рано инцидент имаше и на блокирания Орлов мост. След пререкание между недоволна гражданка и един от протестиращите, той беше арестуван и обвинен в хулиганство. Прокуратурата поиска постоянен арест на Петър Кърджилов, но съдът охтвърли това искане и го освободи.

“Той буквално беше окован” - това се е случило с момче, задържано на протестите преди три седмици. Полина Паунова разследва този случай, в който много неща изглежда не са наред.

Докато по улиците има протести, БТК се сдоби с нов собственик. Преди това обаче КПКОНПИ се отказа от запорирания дял, който трябваше да компенсира загуби от фалита на КТБ. По този повод съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев за разследване на антикорупционната комисия, чийто председател е Сотир Цацаров, бившият главен прокурор.

Антикорупционният фонд публикува трета част от разследването “Осемте джуджета”. Прокуратурата е предала над 500 000 евро на човек, който няма нищо общо с делото, по което са иззети парите. Нишката отново води до Пепи Еврото.

Бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров беше осъден на 2 години условно за това, че не е упражнил контрол и е допуснал щета от над 16 милиона лева за държавата.

Вирусът и кризата

Световната здравна организация удължи пандемията с още 3 месеца, а в България активните случаи надхвърлиха 5 хиляди души. Новите случаи на COVID-19 за денонощие са 119.

“Българските власти не се справят със здравната криза” - такава е оценката на бившия премиер (1997-2001) Иван Костов, публикуван в “Медиапул”.

Еврозоната отчете най-големия спад в икономиките си от 1995 г. насам. Намалението на БВП за второто тримесечие на 2020 г. е 12,1%. В САЩ този спад е от 32,9 на сто.

В България Министерството на финансите изведнъж отмени изискванията към софтуерите за управление на продажбите, т.нар. СУПТО, заради което фирмите трябваше да инвестират и в нови касови апарати.

В края на седмицата в Беларус има избори за президент. Срещу “последния европейски диктатор” Лукашенко се изправя дамско трио - Святлана Циханоуска, Вераника Цапкала и Мария Калесникава колективно са Човек на деня на Свободна Европа.

“Русия без Путин”. За четвърти пореден уикенд хиляди граждани в далекоизточния град Хабаровск излизат на протест срещу авторитарната власт.

И още две за десерт

Светът не е само политика и пандемия. Намерете още 3 минути, за да гледате седмичната емисия “Новини като хората”, подготвена от Теодора Бързакова.

Почина режисьорът Алън Паркър, който е създал филмите “Среднощен експрес”, “Пилето”, “Ангелско сърце”, “Мисисипи в пламъци”, както и “Стената”. Препоръчвам ви неговия разказ за това какво е да снимаш “Стената” на Пинк Флойд, който колегите в “Булевард България” са превели на български. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG