Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безпрецедентни последици". Рекорден спад на икономиките на страните от еврозоната


Европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони
Европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони

Еврозоната отчете за второто тримесечие на 2020 г. исторически спад от 12,1 % на брутния си вътрешен продукт (БВП). Това е последица от карантинните мерки заради пандемията от коронаврус. Данните бяха обявени в петък от европейската статистическа служба Евростат.

Това е най-резкият спад на икономиката от 1995 година насам, се посочва в прессъобщението на Евростат, което уточнява, че предварителната оценка се основава на непълни данни и подлежи на преразглеждане.

"Пандемията от коронавирус е имала безпрецедентни последици за всички европейски страни", написа в Туитър европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони, цитиран от ДПА.

За целия Европейски съюз (ЕС) също е отчетен исторически спад - 11,9 % на тримесечна основа за вторите три месеца на 2020 година.

През първото тримесечие БВП на еврозоната се сви с 3,6 процента, а на ЕС - с 3,2 процента. Така на годишна база спадът е 15 % за еврозоната и 14,4 % за целия ЕС.

Най-силен спад за второто тримесечие има в Испания (-18,5 %), следвана от Португалия (-14,1 %) и Франция (-13,8 %). Според данните на Евростат, най-слабо е пострадала икономиката на Литва, която се е свила с 5,1 %.

Рекордният спад на Испания от 18,5 % се дължи на карантинните мерки, заради които търговията, транспортът и хотелиерството пострадаха най-силно. Засегнат беше и туризмът - основен стълб на испанската икономика - който потъна с 60 процента спрямо второто тримесечие на 2019 година.

Италия е първата страна в Европа, засегната от пандемията от COVID-19. Тя въведе строги ограничителни мерки през март и април, което парализира голяма част от икономическата активност. Очаква се страната да изпадне тази година в най-тежката рецесия от Втората световна война със спад на БВП между 8 и 14 на сто.

Франция отчита исторически спад от 13,8 на сто за второто тримесечие. Най-големият тримесечен спад преди кризата с коронавируса е отчетен през второто тримесечие на 1968 година заради общата стачка през месец май.

В четвъртък Германия обяви, че икономиката е спаднала с 10,1 процента през второто тримесечие. Това е най-рязкото свиване на германския БВП на тримесечна основа, откакто започва да се води тази статистика през 1970 година, посочи Федералната статистическа служба, цитирана от ДПА.

Също в четвъртък станаха известни и данните от САЩ, където икономиката се е свила с рекордните 32,9 на сто на годишна основа през второто тримесечие.

Преди десет дни Европейският съюз постигна съгласие за бюджета за следващите 7 години. Той ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване. От тези средства като грантове ще бъдат отпуснати 390 млрд. евро, а под формата на заеми страните членки ще получат около 360 млрд. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG