Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Осемте джуджета", част III: Половин милион евро към колата на Еврото


Бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски в кадър от видеото на Антикорупционния фонд
Бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски в кадър от видеото на Антикорупционния фонд

Специализираната прокуратура е предала над 500 000 евро на човек, който няма нищо общо с делото, по което са иззети парите. Средствата не са останали у него, макар че в документите пише, че ги е получил. След това парите са се оказали у адвокат, който се е качил в автомобила на бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Това разкрива третата част от разследването на “Антикорупционен фонд” - “Осемте джуджета”.

Неправителствената организация представи историята на бизнесмена Илия Златанов, който е собственик на фирмата за производство на асансьори "Изамет". Златанов твърди, че заради семеен и юридически конфликт, свързан с бизнеса, е потърсил помощта на бившия следовател и настоящ адвокат Петър Петров. В резултат срещу сина му е било образувано дело, а при претърсванията от него и съпругата му са били иззети около 35 кг. злато и над 500 хил. евро. И парите, и ценностите впоследствие са се озовали у Петров.

Третата част на разследването добавя още един сюжет към вече познатите. В него се намесва бившият депутат (2001-2005) от НДСВ Димитър Ламбовски, който получава иззетите от съпругата на Златанов над половин милион евро.

Пред камера бившият народен представител разказва, че е бил потърсен от свой познат, който му обяснил, че бившият ръководител на специализираната прокуратура Димитър Франтишек (сега кандидат-шеф на апелативната спецпрокуратура), го моли да се срещне с един човек.

Така Ламбовски се озовава на столичната улица "Шандор Петьофи" в ресторант „Осемте джуджета“, използван като офис от бившия следовател Петров.

В ресторанта Ламбовски вижда за първи път Петров. “После разбрах, че бил известен и като Пепи Еврото. “И след като ми беше казано, че това става със знанието и заедно с г-н Франтишек и също така, че г-н Гешев е информиран за това, което се случва, ми беше казано, че тъй като аз имам легален бизнес и доходи, които са абсолютно законни, трябва да отида и да се подпиша, за да получа едни пари, които са веществено доказателство по наказателно дело", разказва Ламбовски.

В ресторанта бившият депутат разбира, че трябва да получи над 500 000 евро. Пред камерата той казва, че е приел това като заплаха и не е имал избор.

Става дума за парите, които са иззети от сейф на съпругата на Илия Златанов – Юлия. Засега няма обяснение защо прокуратурата решава да даде вещественото доказателство на Ламбовски, който няма нищо общо с делото. Ламбовски обяснява, че изобщо не познава собственика на “Изамент” Илия Златанов, нито пък е наясно с неговите семейни конфликти и дела.

По думите на Ламбовски обаче той е бил еднозначно заплашен да направи каквото се иска от него. “Явно имаше информация, много така – задълбочена за мен”, разказва той.

Пред Антикорупционния фонд Ламбовски разказва, че се е изплашил, защото Петров и други двама мъже, присъствали на срещата в “Осемте джуджета”, са имали цялата информация за него, включително и данъчните му декларации пред НАП отпреди 7-8 години, в които декларирал големи доходи.

"Тоест аз с основание се изплаших, че трябва да свърша това действие, ако не, тези последствия не бяха само, пак казвам, свързани с икономически или други заплахи, а директно аз ги разтълкувах като заплаха за физическа саморазправа", казва Ламбовски.

След като се съгласява да получи 500-те хил. евро – веществено доказателство, той подписва пълномощно на адвокат и документ, според който Ламбовски е дал на "отговорно пазене" 650 хил. евро на сина на Илия Златанов – Явор.

Именно този документ служи за оправдание прокуратурата да даде парите на Ламбовски, макар той да твърди, че не познава Златанов-младши. Парите всъщност са намерени у майка му, но не са й върнати.

Няколко дни по-късно бизнесменът отива в спецпрокуратурата. "От другата страна имаше спряна черна S-класа, която, доколкото разбрах, е личният автомобил на г-н Петров, респективно може би на съпругата му, която се оказа, че е вътре в колата заедно с шофьор", разказва Ламбовски.

Петров е женен за Любена Петрова, която преди няколко години доби известност покрай сдружението "План Б", което организираше акции в подкрепа на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и против председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Ламбовски влиза в прокуратурата заедно с адвокатката, на чието име е подписал пълномощно. Парите са предадени на нея. Двамата излизат заедно, тя се качва в черния мерцедес, а Ламбовски - в своята кола. Името на адвокатката е Цветелина Цветкова, член на управата на "План Б", чийто председател пък е съпругата на Петров – Любена.

На въпросите на Антикорупционния фонд тя отговаря, че е изготвила от името на Ламбовски молба за връщане на парите. Фактическото им предаване обаче е станало чрез друг адвокат – Магдалена Мончовска, бивша секретарка на Петров в столичното следствие, става ясно още от разследването.

Парите са върнати с постановление на прокурор Кирил Пейчинов, който беше говорител на спецпрокуратурата. Той е отказал коментар пред Антикорупционния фонд.

“Смятаме, че от досега изнесеното в “Осемте джуджета” има основание за сериозно вътрешно разследване на самата специализирана прокуратура - най-малкото за това как са се случили разпорежданията с веществени доказателства на много голяма стойност по това наказателно производство”, казва юридическият консултант на разследването адвокат Андрей Янкулов, който е и бивш прокурор и бивш заместник-министър на правосъдието.

След публикуването на първата и втората част от разследването "Осемте джуджета", прокуратурата обяви, че ще провери случая. След това обаче маскирани полицаи нахлуха в дома на Златанов в София за претърсване. Там бяха открити златни и сребърни монети, а главният прокурор Иван Гешев настоя за извинение от Антикорупционния фонд. Дъщерята на Златанов обаче разказа пред Свободна Европа детайли от претърсването и твърди, че монетите са подхвърлени.

Свободна Европа прави редовни опити да се свърже с Петър Петров и другите споменати в историята, но те отказват да коментират.

"Опа, какво имаме тук?" "Осемте джуджета" и реакцията на разследващите
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:51 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG