Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще провери твърденията на Илия Златанов за отнемането на бизнеса му


Илия Златанов

Прокуратурата ще провери твърденията на бизнесмена Илия Златанов, че бизнесът му е отнет с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, познат повече с прякора си Петьо Еврото.

Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение. Софийската градска прокуратура се е самосезирала, след като Антикорупционният фонд публикува в сряда първата част от свое разследване по темата, която включва разказ на Златанов. Собственикът на най-големия производител на асансьори в България - групата фирми “Изамет”, е обявен за международно издирване и в момента се намира в страна, която не иска да обявява.

„По случая е образувана прокурорска преписка, по която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства, изнесени в интервюто от И.З. Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство“, се казва в съобщението на прокуратурата.

В разказа си пред Антикорупционния фонд Златанов посочва, че при Петьо Петров го е завел негов приятел след като спорът между бизнесмена и другия акционер в „Изамет“ – неговия син, ескалира.

“В “Осемте джуджета” се уговорихме да делим с Петров половината от “върнатото” от моите активи”, казва в интервюто 73-годишният основател, мажоритарен собственик и управител на фирмите Илия Златанов. След разговора между двамата бизнесменът подава сигнал в прокуратурата, след което е разпитан, а няколко дни по-късно са повдигнати обвинения за изнудването му.

След това обаче Петров и съпругата му Любена Петрова са започнали да го притискат да прехвърли целия си бизнес. Сега повечето активи - фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки, - са запорирани със запис на заповед, подписан в полза на Любена Петрова. Четирима от семейството на Златанов са с обвинения.

Свидетелствата на Златанов пред Антикорупционен фонд включват не само истории за неволите на семейството, но и разказ за неформалния "офис" на Петьо Петров, където бизнесменът е ходил многократно през последната една година. “Там често изчаквах да излезе тогавашният шеф на Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров, както и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов”, казва Златанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG