Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще провери твърденията на Илия Златанов за отнемането на бизнеса му


Илия Златанов
Илия Златанов

Прокуратурата ще провери твърденията на бизнесмена Илия Златанов, че бизнесът му е отнет с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, познат повече с прякора си Петьо Еврото.

Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение. Софийската градска прокуратура се е самосезирала, след като Антикорупционният фонд публикува в сряда първата част от свое разследване по темата, която включва разказ на Златанов. Собственикът на най-големия производител на асансьори в България - групата фирми “Изамет”, е обявен за международно издирване и в момента се намира в страна, която не иска да обявява.

„По случая е образувана прокурорска преписка, по която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства, изнесени в интервюто от И.З. Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство“, се казва в съобщението на прокуратурата.

В разказа си пред Антикорупционния фонд Златанов посочва, че при Петьо Петров го е завел негов приятел след като спорът между бизнесмена и другия акционер в „Изамет“ – неговия син, ескалира.

“В “Осемте джуджета” се уговорихме да делим с Петров половината от “върнатото” от моите активи”, казва в интервюто 73-годишният основател, мажоритарен собственик и управител на фирмите Илия Златанов. След разговора между двамата бизнесменът подава сигнал в прокуратурата, след което е разпитан, а няколко дни по-късно са повдигнати обвинения за изнудването му.

След това обаче Петров и съпругата му Любена Петрова са започнали да го притискат да прехвърли целия си бизнес. Сега повечето активи - фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки, - са запорирани със запис на заповед, подписан в полза на Любена Петрова. Четирима от семейството на Златанов са с обвинения.

Свидетелствата на Златанов пред Антикорупционен фонд включват не само истории за неволите на семейството, но и разказ за неформалния "офис" на Петьо Петров, където бизнесменът е ходил многократно през последната една година. “Там често изчаквах да излезе тогавашният шеф на Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров, както и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов”, казва Златанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG