Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Осемте джуджета"-2. Как се внасят и изнасят 35 кг злато от прокуратурата


Част от иззетото злато. Снимката е на прокуратурата.
Част от иззетото злато. Снимката е на прокуратурата.

Собственикът на групата “Изамет” Илия Златанов, който неотдавна описа как е бил отнет бизнесът му, заяви, че е бил принуден да подпише договор за покупко-продажба на дялове от фирмата си. Това е станало в присъствието на нотариус в столичната болница "Лозенец". Това става ясно от втората част на разследване, проведено от Антикорупционния фонд.

"Изамет" е най-големият производител на асансьори в България. След като бизнесът се е оказал пред риск заради вътрешни семейни конфликти, собственикът Златанов е намерил юристи, готови да му "помогнат" да разреши проблемите си, но в резултат се е оказал измамен и с отнети активи. Според първата част на разследването на Антикорупционния фонд основен участник в тази измама е бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото. Срещите с него са ставали в столичното заведение "Осемте джуджета", само че в закрита за публиката негова част.

Измамата е била предшествана от прокурорска проверка, в хода на която 35 килограма злато са били отнети от друг човек, а накрая върнати на самия Златанов като документирана негова собственост. При получаването златото се е озовало в автомобил на измамниците.

Бизнесменът твърди, че е бил принуждаван да прехвърли целия си бизнес чрез заплахи за живота му и за този на негови близки. Според него е бил нарушен редът, по който се взимат и връщат веществени доказателства под формата на 35 килограма злато.

"Въпросите към специализираната прокуратура относно върнатите през март 2020 г. веществени доказателства под формата на златни монети и кюлчета (които самата прокуратура при изземванията през 2019 година оценява на 4 милиона лева), стават все повече, но за съжаление все още са без отговор", съобщиха от Антикорупционния фонд. “Не получихме отговор и на второто запитване към специализираната прокуратура, а тогавашният административен ръководител Димитър Франтишек Петров беше и лично потърсен, но също отказа да коментира”, казва Николай Стайков.

След първата публикация на фонда по тази тема Софийската градска прокуратура образува предварителна проверка и сне сведения от Николай Стайков като автор на публикацията. Веднага след това бяха призовани и някои от участниците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG