Връзки за достъпност

Извънредни новини

Активните случаи на COVID-19 в България надхвърлиха 5000. СЗО удължи пандемията с 3 месеца


Десетки хиляди германци излязоха на протест в Берлин срещу ограниченията, които властите налагат за контролиране на епидемията от коронавирус. "Свободата е направена от нашата смелост", пише на един от плакатите, които те носеха
Десетки хиляди германци излязоха на протест в Берлин срещу ограниченията, които властите налагат за контролиране на епидемията от коронавирус. "Свободата е направена от нашата смелост", пише на един от плакатите, които те носеха

3,7 процента от направените през последното денонощие тестове за коронавирусна инфекция в България са положителни. Данните на Единния информационен портал показват 146 новозаразени при изработени 3955 PCR-проби.

Така общият брой на потвърдените вирусоносители в България достигна 11 836, а на активните в момента случаи за първи път премина бариерата от 5000 - 5055. В болници се намират 793-ма души, 43-ма от тях са в интензивни отделения.

От събота са починали още двама пациенти с COVID-19, с които жертвите достигнаха 385 души.

Възстановени са 77 инфектирани с коронавирус за последните 24 часа и те стават общо 6396.

В Русе, където в последните дни се образува ново огнище в старческия дом “Възраждане”, положителни за коронавируса са над 90 проби. 20 от обитателите на дома са в болница, а двама вече починаха. Клъстер на инфекция има и в дома за стари хора "Свети Георги" край Варна, където се очакват резултатите от тестовете на 262-ма възрастни обитатели.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) удължи режима на международно извънредно положение заради пандемията от коронавирус с още три месеца.

Сегашната пандемия представлява криза, каквато се случва веднъж на столетие, а последиците й ще се усещат през идните десетилетия, е заявил на заседанието генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според данните за изследване на имунитета, с които разполага СЗО, по-голямата част от населението на Земята остава възприемчива към този вирус, дори в районите, които са преминали тежко епидемията.
СЗО обяви извънредно положение в световното здравеопазване на 30 март, а пандемията - на 11 март.

Броят на заразените с новия коронавирус в световен мащаб е надхвърлил 17,9 милиона души, а над 685 хиляди са починали. САЩ, Бразилия, Индия и Русия отчитат най-много случаи.
Инфекции от COVID-19 са регистрирани в над 210 държави и територии, откакто през декември 2019 г. беше съобщено за първите случаи на нетипични пневмонии в Китай.

Можете да следите разпространението на епидемията по света на интерактивната карта, а в България - на Коронавирусът в България - факти и дати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG