Връзки за достъпност

Извънредни новини

Задържаният на Орлов мост е в ареста за 72 часа. МВР обеща да повиши "с една степен тона"


Петър Карджилов беше задържан малко преди 9:30 сутринта в петък
Петър Карджилов беше задържан малко преди 9:30 сутринта в петък

В софийската района прокуратура е започнато разследване за хулиганство във връзка с инцидент между протестиращ на Орлов мост и жена, неподкрепяща блокадата, която е посетила мястото. Това съобщи прокуратурата в съобщения на сайта си, публикувано в 13 часа в петък.

Задържаният е Петър Кърджилов, който е пиар на бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и е разпънал своя палатка на Орлов мост. Той ще остане в ареста за 72 часа, а в неделя сутрин съдът ще гледа мярката му за неотклонение, съобщи самият той във Фейсбук.

Малко след 9 часа сутринта в петък Кърджилов влиза в конфронтация с възрастна жена с бастун. По думите на очевидци тя е посетила палатковия лагер, за да изрази своето несъгласие с блокадата на кръстовището и спирането на трафика. Следва караница между жената, Кърджилов и още няколко протестиращи, която беше излъчена на живо по бТВ и Нова телевизия. Кърджилов е задържан с белезници и вкаран в бус на полицията, след което според информация на СДВР е закаран в 1-во районно управление.

"Малко след 9 часа сутринта на 31.07.2020 г., възрастна жена е коментирала пред камерите на една от националните телевизии ситуацията, свързана с блокирането от страна на протестиращи на ключови кръстовища и булеварди в центъра на столицата. В този момент към нея се приближил П. К., който на висок глас започнал да й отправя обидни реплики, като я залял с вода, след което издърпал бастуна й и го хвърлил на земята", се казва в съобщението на прокуратурата.

Кърджилов е задържан непосредствено след инцидента, след което е образувано досъдебно производство за хулиганство от Софийската районна прокуратура. В прессъобщението се припомня още и че срещу същия човек се води и друго разследване "за извършени от него миналата година хулигански действия в сградата на Специализирания наказателен съд", което още не е приключило.

Един час след инцидента комисар Тони Тодоров обобщи информацията за случилото се на брифинг на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Той каза, че полицията ще "повиши нивото на тона", с който коментира събитията в столицата.

"Ще си позволя тук и като представляващ институцията МВР да направя коментар и да вдигна с една степен тона, с който си позволяваме да коментираме състоянието на оперативната обстановка", каза комисар Тодоров.

Според протестиращите, които са присъствали на конфонтацията на Орлов мост, възрастната жена е обикаляла по палатките и шатрите около един час и е отправяла обиди срещу хората, блокирали кръстовището. СДВР потвърди, че по-късно тя също е била отведена в 1-во районно управление за изясняване на събитията.

Кръстовището на Орлов мост за втора поредна сутрин осъмна блокирано с дузина палатки и шатри, разпънати от протестиращи, които казват, че ще останат там, докато правителството на Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставки. Втори палатков лагер има и на бул. "Цар Освободител" между президентството и министерския съвет, но движението по бул. "Дондуков" е свободно.

Тази сутрин е проведен диалог между протестиращите и представители на Столична община, който обаче е бил неуспешен според директора на отдел "Аварийна помощ и превенция" към столичната община Красимир Димитров. По думите му блокадата на Орлов мост е незаконна. Той призова протестиращите да допуснат преминаването на градския транспорт през по принцип натовареното софийско кръстовище.

"В Столична община са получени стотици обаждания от граждани, които са възпрепятствани да отидат на работните си места и от тези, които ползват градския транспорт", каза Димитров на брифинга на СДВР в петък.

Столичната полиция планира да проведе още един диалог с протестиращите на Орлов мост в следобедните часове, а междувременно на място има допълнителни екипи, които да следят за "съблюдаване на чистота".

"Ще съблюдават и за това, че човек, слезнал на спирката от автобус и е примерно с багаж, те да му помогнат. Ако не може да се придвижи, ние ще го откараме с автомобил на столична община до някъде, само и само хората да не чувстват това неудобство. Наш екип ще бъде там всеки ден, докато не се махне блокадата", каза още Димитров.

Според Столична община на Орлов мост има 2 химически тоалетни, осигурени от протестиращите. Те са провели диалог и с участниците в палатковия лагер пред президентството, който е бил "по-успешен". Те са блокирали началото на бул. "Цар Освободител", но допускат преминаването на нормалния трафик от бул. "Сливница" към бул. "Дондуков" и така не създават затруднения на софийския трафик според общината.

31 юли е 23-ят ден на ежедневни протести в столицата, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев, на министър-председателя Бойко Борисов и цялото правителство. В сряда вечер се проведе най-многолюдният протест за тази седмица, когато над 20 000 души се събраха в района на площад "Независимост". Протести се провеждат и в други големи градове в страната, както и в чужбина, организирани от българи, живеещи там.

21-и ден: протестиращи се събраха от Ларгото до Орлов мост
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG