Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Превърнаха ни в слуги. Ние не сме слуги". Какво се случва на Орлов мост


В четвъртък на Орлов мост се появи палатков лагер. Хората в него са част от протеста срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев и твърдят, че ще останат там до техните оставки
В четвъртък на Орлов мост се появи палатков лагер. Хората в него са част от протеста срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев и твърдят, че ще останат там до техните оставки

Младо момче ходи по осовата линия на бул. "Цар Освободител" от Орлов мост към Софийския университет. Слушалките в ушите му го изолират от всичко наоколо. Всъщност наоколо няма нищо. Булевардът е напълно празен.

В четвъртък по обяд в центъра на София е необичайно спокойно, дори за летен ден. 30 юли обещава да е най-топлият ден на лятото, но не това е причината за пустеещите улици.

На кръстовището пред сградата на ректората на Софийския университет полицейска патрулна кола отбива движението и връща шофьорите.

Празният бул. "Цар Освободител"
Празният бул. "Цар Освободител"

Причината за всичко това е 200 метра по-надолу. 11 палатки и една шатра на Орлов мост. Пред тях върху асфалта е изписана думата "Оставка", а буквите са оформени от прясно окосена трева.

Наоколо няколко десетки човека седят по асфалта, крият се на сянка под орлите и разговарят. Докато разговаряме с тях, палатките вече са 12. Идват и хора само с чадъри - подпират се някъде и остават.

На 22-ия ден на протестите в сърцето на София се появиха два палаткови лагера на протестиращи срещу правителството. Единият е на Орлов мост, а другият - пред бившия Партиен дом.

По спирките в района, които обикновено гъмжат от хора, няма никой. Автобусите отбиват преди кръстовището, но продължават да обслужват маршрутите между центъра и кварталите.

Пред шатрата, прикриващ се от слънцето с протестен надпис, стои Ангел. Той казва, че е взел “крайното решение” да се включи в блокирането на кръстовището заради игнорирането на протестите от страна на представителите на властта.

“Решихме се на този краен акт на гражданско неподчинение, защото вече не виждаме смисъл от правене на разходки по улиците. Ще бъдем тук, докато не си подаде оставката Бойко Борисов”, казва той. Той казва, че заедно с останалите хора ще се опита да стои на кръстовището до оставката на кабинета, както и до оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Автобусите се връщат обратно по Цариградско шосе
Автобусите се връщат обратно по Цариградско шосе

“Те (правителството и главният прокурор - б.р.) са взаимносвързани, като мафия. Ако единият подаде оставка, другия също ще я подаде веднага“, казва Ангел, а към исканията за оставки добавя и тази на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Ангел смята, че е в пълното си право на гражданско неподчинение и казва, че недоволството на част от гражданите от затварянето на движението също да се обърне срещу властта.

“Нашата тактика, поне аз така го усещам, е чрез тяхното недоволство да притиснем властта. Ако властта мисли за тях, ще си подаде оставката“ казва още той.

Наоколо минават хора с колела. Периодично протестиращите започват да викат "Оставка". Предната гума на един от велосипедистите се откача от колелото му и той пада на асфалта. Веднага към него хукват хора да му помагат. След минути той е на сянка под шатрата, а възрастна жена му носи тампони и кислородна вода, за да промие раната.

Двамата не се познават, но си помагат.

Под сянката на чадър край палатката си тук е и Соня. По нейните думи, действията ѝ са провокирани от игнорирането на досегашния мирен протест от страна на властта. Тя настоява оставката си да подадат и Борисов, и Гешев, но очаква, че първото събитие е по-възможно.

“Аз лично ще протестирам докато няма съдебна реформа. Аз ще протестирам докато не дойде правителство, което да я извърши. Дори месеци наред. Ще протестирам под тази и различни форми. Присъединявам се към различни акции като например тази тук и тази в “Росенец”, казва Соня.

Тя се извинява на гражданите за причиненото неудобство, но смята, че всички трябва да са единни, което би ускорило събитията. За пример дава Гърция и масовите протести и стачки, които блокират цели сектори.

Палатката на Соня
Палатката на Соня

“За съжаление в момента сме доста разединени, но се надявам, че хората ще разберат защо сме тук”, казва още тя.

Условията на място не я притесняват, тъй като е свикнала да ходи по къмпинги. Докато стои на протеста, тя също така работи. Занимава се дигитална анимация и може да работи дистанционно.

“Разбирам, че много хора са на работа и нямат възможност като моята. Затова сме по-малко хора през деня, но се надявам да сме повече вечер”, казва Соня.

На Орлов мост има и хора, които спят в палатките. Постепенно към протеста се присъединяват и други граждани. Прави впечатление, че всеки от тях сякаш не познава останалите участници в протеста.

Въпреки, че движението е блокирано, протестиращите пропускат преминаващите линейки, както правят и участниците в протестите.

Наоколо освен лозунги с исканията за оставка на правителството и главния прокурор, съдебна реформа и спасяване на природата, има и такива с искания за справедливост за осъдената бивша кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева.

Седнали на перилата на моста са група от хора на средна възраст, която сама се определя като “трета младост”. По съвпадение те живеят в столичния квартал “Младост 3”.

“Ние сме тук за свобода, не за блокиране на кръстовище. Тук сме, защото все пак трябва да има някаква демокрация“, казва възрастен мъж от групата.

“Много хора казват, че им нарушаваме правата, но ние казваме, че правителството нарушава нашите права и свободи. Превърнаха ни в слуги. Ние не сме слуги“, казва една от възрастните дами.

Според групата от възрастни хора, освен Борисов, оставката си трябва да подаде и главният прокурор, когото определят като “обикновена маша”. Те са забелязали, че по протестите има все повече млади хора и въпреки че в първите няколко дни са пропуснали шествията заради шума, вече всяка вечер са част от протеста.

“Аз съм пенсионерка, бивша учителка и много се затруднявам от шума. Снощи едвам издържах. За довечера обаче съм се подготвила, взела съм си тапи за уши“, казва една от жените.

Загърната със знаме на Европейския съюз на моста е дошла и млада дама, майка на две деца. Тя се представя като театрален режисьор, а докато е тук наваксва с работата си, четейки ранни пиеси на Бертолт Брехт.

Протестираща чете книга на Орлов мост
Протестираща чете книга на Орлов мост

“Всички хора, които искат промяна, искат да се спре корупцията, трябва да излязат тук. Аз си имам работа и съм си я взела тук на Орлов мост. Аз правя изкуство с позиция, а изкуството трябва да има позиция. Затова съм тук, защото трябва да съм вярна на това, което правя”, казва тя.

Докато с нея говорим край нас се разпъва и друга палатка, идват и нови хора.

Подкрепата ѝ за блокадата идва след липсата на реакция от властта. Тя е била част от протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Действията му като главен обвинител смята за логично развитие.

“Това е много логично, което последва след избора му. Надявам се, че ще подаде оставка, разбира се”, каза тя.

Става все по-топло, а напеченият асфалт и липсата на вятър правят обстановката още по-тежка.

Тогава спира пикап на фирма за търговия с лед. Шофьорът слиза и започва да раздава торбички с лед. Някои притискат леда към лицата си.

Въпреки жегата притокът на хора продължава. С напредването на деня се появяват нови палатки.

Гражданското недоволство започна на 9 юли, ден след като прокурори влязоха в президентството за претърсвания и задържаха двама съветници на Румен Радев. Ден по-рано лидерът на “Да, България” Христо Иванов беше избутан от охранители на НСО от плажа в близост до лятната резденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в “Росенец”, въпреки че плажните ивици в България са публична държавна собственост.

В сряда се проведе най-многобройният протест досега. Десетки хиляди хора излязоха в София и други градове на страната.

"Винаги има смисъл". Как две деца отраснаха по протести за едно и също нещо
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG