Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки хиляди хора излязоха на улиците в 21-ия ден от протеста


Много повече хора излязоха в сряда да протестират срещу правителството и главния прокурор на 21-ия ден от протестите
Много повече хора излязоха в сряда да протестират срещу правителството и главния прокурор на 21-ия ден от протестите

21-вият ден от началото на антиправителствените протести премина с масово участие на хора в София и в по-големите български градове.

Обявен като ден на национален протест от организаторите, протестът в сряда събра десетки хиляди граждани, които излязоха по улиците с настояване за оставките на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, както и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращите в София и в други градове бяха видимо повече от предходните дни. Те започнаха да се събират от 10 часа сутринта в София, като блокадите на ключови крастовища и пътища започнаха още по обед, за разлика от предните дни, когато спирането на трафика беше концентрирано във вечерните часове.

В София бяха препречени ключови булеварди и кръстовища, сред които "България", “Александър Малинов”, “Петте кьошета”, “Раковски”, “Дондуков”, “Цар Освободител”, площадът пред Съдебната палата и “Орлов мост”. На повечето места освен автомобилния трафик беше спряно и движението на градския транспорт. Заради прекъснатото движение много демонстранти дойдоха до центъра на столицата с велосипеди и пеша, но логистичните затруднения не отказаха участниците.

"Ние сме заедно навсякъде! Народът е вашият затвор!", пише на този надпис, който протестиращите издигнаха пред Министерски съвет
"Ние сме заедно навсякъде! Народът е вашият затвор!", пише на този надпис, който протестиращите издигнаха пред Министерски съвет

Около 20 часа двата протеста - искащи оставките на правителството на Бойко Борисов, организиран от т.нар.“Отровно трио”, и шествието на "Правосъдие за всеки", призоваващо за оттеглянето на главния прокурор Иван Гешев, се обединиха. Десетки хиляди хора изпълниха т. нар. “Триъгълник на властта” между президентството, Министерски съвет и парламента със скандирания "Оставка".

В интервю за Свободна Европа, направено на живо от площада пред Министерски съвет, антропологът Васил Гарнизов коментира липсата на политическо лидерство на протеста като направи паралели с гражданското недоволство срещу кабинета на Пламен Орешарски през 2013 г.:

"В протестите тогава напълно отсъстваха хората между 18 и 30 г. Те бяха направени от 40-годишните. Това, на което сме свидетели сега е абсолютно нов феномен. След като поколението на 18-30-годишните след 1997 г. изчезна както от физически от България, така и от политическия живот и от улицата, тяхното връщане сега е изключително добър знак за протестната култура и за политическото бъдеще за България, ако някои от тях решат да се занимават с политика", заяви Гарнизов пред Свободна Европа. Гледайте цялото интервю във видеото.

Освен плакати и знамена в сряда протестиращите в София носеха консервни кутии, тъпани, свирки, вувузели, тромпети, училищни звънци и други средства, за да вдигат шум.

БНР съобщи, че лидерът на “Воля” и депутат Веселин Марешки, който е минал покрай протестиращите, е бил освиркван и замерян с предмети.

Част от участниците тръгнаха към “Орлов мост”, където разпънаха палатка и обявиха, че няма да я вдигнат, докато не постигнат целите си. Палатков лагер започна да се изгражда и пред сградата на правителството.

Протести в сряда имаше още във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Русе и др. На много места те бяха съчетани с автошествия. Във Варна бяха блокирани Аспаруховият мост и пътят за Бургас. В Пловдив при изключителни мерки за сигурност и в присъствието на полицията протестният митинг премина в шествие по Главната улица, блокирани бяха булевард "Цар Борис Трети Обединител" и кръстовището с бул. "Шести септември". В Русе е било спряно движението по "Дунав мост", беше съобщено на протеста в София.

Призивът на премиера

Около 19,30 часа от джипката си премиерът Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук, за да призове протестиращите да зачитат правото на свободно предвижване на неучастващите в шествията. Той каза, че получава доклади от МВР, че протестиращите провокират полицаите и неправомерно блокират кръстовищата.

"Никой не е срещу протестирането - демонстрациите, стачките - това са формите на демокрацията, но да се затваря движението и да се препятстват другите хора, които имат си работа", каза Борисов.

“Умолявам - нека да си протестират по всички начини, които намерят за добре. Да хвърлят яйца, домати, кебапчета, свински уши, агнешки главички да хвърлят, пилешки бутчета, ако искат... Ей, идете у Бояна, пред "Секвоя" (резиденцията на премиера), запалете я, ако искате, но оставете кръстовищата хората да си работят", призова Борисов, докато шофираше на връщане от инспекция на строителството на автомагистрала “Хемус”.

Премиерът Борисов добави, че догодина има избори и който ги спечели, ще управлява - "Това е демокрацията".

Протестите започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на "Демократична България" Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

Това доведе до остра обществена реакция и същата вечер (9 юли) се проведе първият протест в София. Оттогава всяка вечер има демонстрации срещу правителството не само в столицата, но и в много градове в страната и в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG