Връзки за достъпност

Извънредни новини

Два протестни лагера в центъра на София, блокирани са кръстовища


Един от палатковите лагери на протестиращите е разпънат на Орлов мост, вторият е пред президентството
Един от палатковите лагери на протестиращите е разпънат на Орлов мост, вторият е пред президентството

Два палаткови лагера на протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са разпънати в центъра на София след големия митинг в сряда вечер.

Единият е пред президентството, а вторият - на Орлов мост.

МВР съобщи, че заради тях са затворени кръстовищата при Орлов мост и „Цар Освободител“ в района на президентството, а градският транспорт е с променени маршрути.

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев заяви на брифинг в четвъртък, че очаква сериозни проблеми с придвижването в София и предупреди за риск от физически сблъсъци.

„Бих желал да информирам столичани, че днес очаквам сериозни затруднения при придвижването им, тъй като в момента на Орлов мост малка част от протестиращите са разположили около 10 палатки и воденето на разговори с тях е изключително непродуктивно“, каза Хаджиев.

Той посочи, че затруднения с трафика има и по бул. „Цар Освободител“, тъй като на пл. „Независимост“ също има разположени 8 палатки.

„Надявам се на здравия разум и на протестиращите, и на останалите граждани. За нас е изключително важно всички да бъдем толерантни и отново напомням, че ние никога не изхождаме от позицията на силата. Опитваме се да водим диалог и да ги убеждаваме хората, че в крайна сметка и другите граждани имат права и трябва да се придвижват спокойно, за да стигнат до работните си места“, каза още Георги Хаджиев.

На Орлов мост, където движението беше спряно още сряда по обед от протестиращи, днес те са издигнали плакат с надпис „Извинете за неудобството, държавата е в ремонт“.

За преминаване се пропускат само линейки, а на преминаващите пешеходци протестиращите предлагат да се присъединят към тях, съобщава БНР.

От Столична община съобщиха, че затворени за движение са бул. „Цариградско шосе“ от „Алея Яворов“ до Орлов мост, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ от ул. „Ген.Гурко“ до ул. „Шипка“, бул. „Цар Освободител“ от бул. „Кн.Дондуков“ до ул. „Г.С. Раковски“. Променени са маршрутите на автобусите и тролейбусите, които минават през Орлов мост.

Един от организаторите на протестите Николай Хаджигенов каза за „Хоризонт“, че блокадите ще продължат.

„Всеки ден променяме по нещо ново – палатковият лагер, ще задържим блокадите. Блокадите в цялата страна също ще продължават, ще ескалираме допълнително, всеки ден ще правим по нещо ново и допълнително, докато им счупим ръцете – няма друг начин”.

В сряда вечер десетки хиляди хора в София и в големите градове в цялата страна се включиха в шествия с искания за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Премиерът Борисов апелира да не се пречи на движението и да се уважават правата на гражданите, които не участват в протестите.

Гражданското недоволство започна на 9 юли, ден след като прокурори влязоха в президентството за претърсвания и задържаха двама съветници на Румен Радев. Ден по-рано лидерът на “Да, България” Христо Иванов беше избутан от охранители на НСО от плажа в близост до лятната резденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в “Росенец”, въпреки че плажните ивици в България са публична държавна собственост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG