Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трите жени, които се изправиха срещу "последния европейски диктатор"


Святлана Циханоуска, Вераника Цапкала (вляво) и Мария Калесникава (вдясно)
Святлана Циханоуска, Вераника Цапкала (вляво) и Мария Калесникава (вдясно)

Преди няколко месеца тя беше домакиня, майка на две деца и живееше в сянката на съпруга си. Той е влогър с амбиции да стане президент, който разпространява в Беларус опозиционните си виждания срещу президента Александър Лукашенко, наричан "последния европейски диктатор".

Днес Святлана Циханоуска е кандидат за президент на мястото на съпруга си Сергей Циханоуски. Той е в затвора в опит да бъде заглушен и да бъде отменена кандидатурата му за президентския пост срещу 65-годишния Лукашенко, който е на власт от 1994 г.

Това обаче има неочакван ефект и на политическата сцена в Беларус се появяват свежи дамски лица. 38-годишната Циханоуска, Вераника Цапкала и Мария Калесникава вдъхват надежда на все повече беларуси за демократични промени в близо 10-милионната държава.

Цапкала и Калесникава са ръководели кампаниите на съпрузите си, които са заличени от бюлетината преди предстоящите избори на 9 август. Днес те са част от щаба на Циханоуска.

Валер Цапкала е бивш посланик на Беларус във Вашингтон и основател на високотехнологичния парк в Минск, а Виктар Бабарика - бивш ръководител на руската Белгазпромбанк. Те бяха приемани за най-голямата заплаха за Лукашенко. И двамата не бяха допуснати до участие. Освен че е отстранен от президентската надпревара, Бабарика е и в затвора по обвинение за присвояване, което той и привържениците му отхвърлят и определят като политическа поръчка.

Самата Циханоуска изпраща децата си в чужбина на сигурно място в рамките на Европейския съюз, след като получава заплахи, че ще ѝ бъдат отнети, ако не се откаже от изборите.

Нейната кампания започва на 19 юни, когато Централната избирателна комисия одобрява кандидатурата ѝ, издигната от инициативен комитет. Това се случва четири дни, след като същата комисия отхвърля молбата на съпруга ѝ, който по това време вече е в затвора. Той е задържан по обвинение в провеждане на нерегламентирани митинги.

По думите на Циханоуска Калесникава и Цапкала ѝ дават увереност и енергия. Тя споделя, че е имало моменти, в които ѝ се е искало да се откаже, но благодарение на подкрепата им не го е направила.

"Експертиза и ресурси, защото ние имаме напълно готови предизборни щабове. Имаме хора, които вече са работили заедно за постигане на една обща цел. Това е причината да се обединим", обяснява Цапкала за това какво ги е накарало да се обединят.

Калесникава казва, че жените вървят напред въпреки продължаващите усилия на Лукашенко да ги спре. "В Беларус 55 процента от избирателите са жени - повече от половината. Това означава, че гласът ни трябва да бъде чут. По този начин те се опитват да ни изключат от политическия процес", казва на свой ред Калесникава пред Current Time.

В момента Циханоуска е единствената жена кандидат за президент.

На фона на нарастващото обществено недоволство обединението на Циханоуска с Цапкала и Калесникава не само даде знак за нарастваща роля на жените в беларуската политика, но и предлага нова надежда, заявява Артьом Шрайбман, беларуски журналист и коментатор.

Политическият анализатор Валер Карбалевич смята, че Лукашенко е допуснал Циханоуска до изборите, защото не вижда никаква опасност в нейно лице. "Той смята, че беларусите трябва да избират между домакиня и по-мъдър, много по-опитен политик, за когото дори скептичните гласоподаватели ще гласуват."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG