Връзки за достъпност

Извънредни новини

Палатков лагер и пред Софийския университет след като полицията блокира бус на протестиращи, а те - неин


Новият палатков лагер пред Софийския университет
Новият палатков лагер пред Софийския университет

Продължава напрежението между граждани и полиция на кръстовището пред Софийския университет в столицата заради отказа на властите да пропуснат бус на "Системата ни убива" да се придвижи до Орлов мост.

Инцидентът възника след 22 часа в събота, когато микробус на организацията на майките на деца с увреждания "Системата ни убива" се опита да се придвижи от бул. "Васил Левски" към Орлов мост, където по това време се намираше шествието на протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Полицията струпа десетки свои служители, за да гарантира, че бусът няма да стигне до Орлов мост
Полицията струпа десетки свои служители, за да гарантира, че бусът няма да стигне до Орлов мост

Полицията препречи движението на микробуса като превозното средство беше обградено от плътен кордон полицаи.

Пред БНР една от майките заяви, че полицаите са обяснили, че движението в участъка е забранено заради палатковия лагер на протестиращите, намиращ се на няколкостотин метра от университета. Те са предложили на майките от "Системата ни убива" коридор назад по бул. "Васил Левски", но те не са се съгласили.

По-рано майките участваха в автопоход до дома на Бойко Борисов в Банкя, където настояха за оставката му. След завръщането си в София те се присъединиха към протестиращите за 24-и ден пред Министерския съвет, които ги посрещнаха с аплодисменти.След като се разбра, че полицията не допуска микробуса да стигне Орлов мост, шествието на протестиращите се върна към кръстовището на Софийския университет и се опита на няколко пъти да с организира жива верига кордон, през който превозното средство да се придвижи, но полицията не допусна това да се случи.

Майките от "Системата ни убива" с Мая Манолова пред задържания бус на организацията рано сутринта в неделя
Майките от "Системата ни убива" с Мая Манолова пред задържания бус на организацията рано сутринта в неделя

Микробусът остана цяла нощ на кръстовището, охраняван от полицията, а на сутринта пререканията с граждани се подновиха. Сутринта се стигна до спречкване между полицията и протестиращите заради това, че полицията искаше да премести един от патрулните си бусове, които бяха паркирани пред микробуса на майките, съобщава БНР. След краткия сблъсък полицията се оттегли в пешеходната зона пред Софийския университет. Протестиращите останаха на платното пред буса на полицията.

Сутринта протестиращите разпънаха палатки и пред Софийския университет
Сутринта протестиращите разпънаха палатки и пред Софийския университет

Към обед протестиращите освободиха блокирания от тях полицейски микробус, а полицаите свалиха охраната на автомобила на "Системата ни убива". Пътят му към Орлов мост обаче продължава да е блокиран от други два полицейски микробуса.

Зам.-началникът на Охранителна полиция в СДВР Тони Тодоров заяви, че "поведението на органите на реда снощи е било принципна позиция на полицията".

Той обясни, че се пропускат само превозни средства, които носят вода и храна на протестиращите, а колата на майките, която е участвала в шествието до Банкя е имала разрешение за придвижване само между площада пред БНБ и Банкя и обратно.

Тодоров заяви, че полицията няма да прави компромиси с безопасността на гражданите. Назначена е служебна проверка на съобщенията, че полицаи са блъскали майките по време на инцидента в събота вечер.

Протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев продължават 25-и ден. Те започнаха на 9 юли, дни след като Националната служба за охрана не разреши на лидера на "Да, България" Христо Иванов да достигне плажа край резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а прокуратурата обискира офиси на президентството и арестува двама съветници на Румен Радев.

"Винаги има смисъл". Как две деца отраснаха по протести за едно и също нещо
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG