Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шествие до Банкя, трети палатков лагер и полицаи с маски в 24-ия ден от протеста


Протестиращите за 24-и ден граждани настояха за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов
Протестиращите за 24-и ден граждани настояха за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов

Трети палатков лагер се появи на 24-ия ден от началото на протестите с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Той е издигнат на пътя между Стара Загора и Хасково. Построиха го участниците в автомобилното шествие в петък, които искаха да блокират магистрала „Тракия“, но полицията не ги допусна да достигнат до нея.

Лагерът край Стара Загора е първият извън София, където от сряда са разпънати тенти и палатки на Орлов мост и пред президентството.

Старозагорската полиция обяви, че няма да допусне протестиращите до магистралата, тъй като те ще застрашат сигурността на движението на аутобана заради високите скорости, с които се движат автомобилите по него. Въпреки това част от хората, участвали в автошествието решиха да останат на пътя, разпънаха няколко палатки, а близки им носеха храна и вода.

Автомобилна колона с протестиращи премина в събота и през Варна.

Автошествие до къщата на Борисов в Банкя

В София протестиращите приветстваха пред Министерски съвет друго автошествие.То беше организирано от майки на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива". Те се организираха в автошествие „Борисов, тук сме“ от столицата до Банкя. Пред родната къща на премиера майките настояха за оставка на кабинета. Жените блокираха улицата пред дома на Борисов и оставиха черни найлонови чували, на които пише "Оставка", листове с надписи "Ти уби бъдещето на децата ни" и "Ти уби свободата на словото".

Със скандирания "Оставка" и ръкопляскания майките бяха посрещнати в София на площад "Независимост" от протестиращите си и част от тях се присъединиха към тях с черните си знамена.

Полицаите вече са по-малко и носят маски

В събота полицаите, които охраняваха протеста пред Министерски съвет носеха маски, след като по-рано през деня директорът на Дирекция "Охранителна полиция" в СДВР Радослав Стойнев ги призова да носят предпазни средство.

Стойнев съобщи, че броят на полицаите, охраняващи протестите ще бъде намален заради увеличаващия се брой на униформени с установени положителни проби за COVID-19. Всеки ден се потвърждават пробите на 5-6 полицаи, които трябва да се поставят под карантина, заедно с колегите им, с които са били в контакт. Заради това има риск полицията да остане без служители, които да могат да работят.

Това е причината ръководството на СДВР да вземе решение в събота да ограничи полицаите, ангажиран в охраната на масови мероприятия. Стойнев отправи апел към колегите си да използват маски, когато са ангажирани в охрана на мероприятия.

Протестите с искане на оставката на правителството и на главния прокурор започнаха на 9 юли. Два дни по-рано Христо Иванов и активисти от “Да, България” се опитаха да стигнат до плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка “Росенец”, но бяха прогонени от охранители. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че те са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.
Това доведе до остра обществена реакция и същата вечер (9 юли) се проведе първият протест в София. Оттогава всяка вечер има демонстрации срещу правителството не само в столицата, но и в много градове в страната и в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG