Връзки за достъпност

Извънредни новини

Палеж в палатков лагер в София. Пътят Стара Загора-Хасково е блокиран


Палатковите лагери на протестиращите на Орлов мост и пред Министерски съвет - остават
Палатковите лагери на протестиращите на Орлов мост и пред Министерски съвет - остават

Опит за палеж в палатковия лагер на протестиращите на Орлов мост в София е осъществен през нощта срещу събота. Индицентът е станал между два и три часа сутринта.

БНР съобщи, че 33-годишен мъж е бил отведен от полицията, след като е подпалил шатра в района на пл. “Орлов мост“. Пред полицаите мъжът разказал, че действията му не са били умишлени, а става въпрос за невнимание от негова страна.

Участници в палатковия лагер обаче твърдят, че подпалването е било умишлено и че двама души са предизвикали инцидента. Няма пострадали хора, огънят е бил потушен бързо.

През нощта е имало и словесни пререкания и напрежение между протестиращите от палатковия лагер и граждани.

Това е втори инцидент между протестиращи и граждани, за по-малко от денонощие. В петък един човек беше задържан за 72 часа след спречкване с жена.

Двата палаткови лагера - на Орлов мост и пред Министерски съвет, които бяха издигнати в сряда, остават. Продължава да е ограничено движението по булевардите “Цар Освободител”, “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Цариградско шосе”. Пропускат се само линейки.

Продължава блокадата на единственият изход от Стара Загора към магистрала “Тракия”. В петък автоколона от около 200 автомобила се опита да излезе на аутобана, но беше спряна от полицейски кордон. Така пътят Стара Загора - Хасково остава затворен за движение. Протестиращите отказват да се оттеглят и настояват за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Сутринта те бяха подкрепени от свои съграждани, които им донесоха храна и вода и останаха с тях.

"Ще останем на блокадата, докато те ни позволят да преминем, да направим кръг на детелината на магистрала "Тракия" и да влезем отново в Стара Загора, всъщност това беше нашето първоначално искане", съобщи една от участничките в автопротеста Искра Михайлова пред БНР.

Правителството няма да подава оставка

Социалният министър Деница Сачева потвърди, че правителството няма намерение да подава оставка.

В интервю по бТВ тя заяви, че служебно правителство не би могло да се справи с належащи проблеми в отсъствието на парламент.

“Да се вслушаме в гласа и на онези, които не са на улицата”, призова Сачева. Тя посочи, че ако Народното събрание се разпусне, няма да има кой да удължи решенията за ТЕЛК и да помогне на социално слабите.

“Много лесно е да се подаде оставка, по-трудно е да се справим със ситуацията”, коментира пред “Нова телевизия” министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него, ако депутатите не работят, би се отложило следващо повишение на заплатите на учителите.

1 август е 24-ият ден от началото на протестите, които започнаха след изгонването от служители на НСО на лидера на “Да, България” Христо Иванов от плажа на парка “Росенец” край имот на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и обискирането на офиси в президентството от прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG