Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Овчаров е осъден за безстопанственост в „Мини Бобов дол“


Румен Овчаров
Румен Овчаров

Специализираният наказателен съд наложи условна присъда от 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок на Румен Овчаров, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура в събота.

Присъдата е условна заради чистото съдебно минало на бившия министър на икономиката и енергетиката, както и заради отдалечеността във времето на престъплението, което е било извършено преди 14 г.

Овчаров беше признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД, е нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов.

С договор за наем са били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата за 16,5 милиона лева

Съдът е уважил предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постановил е и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост е издадена и срещу бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието за над 22,7 милиона лева.

Съдебното гледане на делото на първа инстанция започна през май 2019 г. В края на април 2020 г. делото отново влезе в съда година след като беше върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения. Държавното обвинение внесе нов обвинителен акт, в който щетата от отдаването на „Мини Бобов дол“ на частна фирма беше завишено от 9 млн. не нед 24 млн. лева.

Румен Овчаров беше министър на икономиката и енергетиката между 2005 и 2007 г. в правителството на Сергей Станишев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG