Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Овчаров пак отива на съд за безстопанственост заради „Мини Бобов дол“


Румен Овчаров
Румен Овчаров

Делото за безстопанственост срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров отново влезе в съда година след като беше върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения, съобщи news.lex.bg.

В новия вариант на обнинителния акт е записано, че отдаването на „Мини Бобов дол“ под наем на частната фирма „Ораново“ е причинило щети за над 24 млн. лв., а не за под 9 млн. лв., както сочеха първоначалните изчисления.

Освен на Румен Овчаров обвинения са постигнати на още двама души: бившата зам.-министърка на енергетиката Анна Янева и бившият изпълнителен директор на мините Пламен Стефанов.

Според обвинението между май 2006 година и март 2009 година в „Мини Бобов дол“ са отдадени под наем на фирма „Ораново“. На частната фирма са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите възможности за добив на въглища, твърди прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG