Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Овчаров пак отива на съд за безстопанственост заради „Мини Бобов дол“


Румен Овчаров

Делото за безстопанственост срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров отново влезе в съда година след като беше върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения, съобщи news.lex.bg.

В новия вариант на обнинителния акт е записано, че отдаването на „Мини Бобов дол“ под наем на частната фирма „Ораново“ е причинило щети за над 24 млн. лв., а не за под 9 млн. лв., както сочеха първоначалните изчисления.

Освен на Румен Овчаров обвинения са постигнати на още двама души: бившата зам.-министърка на енергетиката Анна Янева и бившият изпълнителен директор на мините Пламен Стефанов.

Според обвинението между май 2006 година и март 2009 година в „Мини Бобов дол“ са отдадени под наем на фирма „Ораново“. На частната фирма са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите възможности за добив на въглища, твърди прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG