Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдия по неволя. Как съдът може да бъде зависим от прокурорите във ВСС


Сградата на специализираните съд и прокуратура в София
Сградата на специализираните съд и прокуратура в София

Съдия правораздава в специализирания наказателен съд, но всъщност иска да бъде висш прокурор. Веднъж вече е участвал неуспешно в конкурс, сега прави втори опит. Назначението му зависи от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), председателствана лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

Може ли такъв съдия да бъде безпристрастен? Има ли риск той да се опита да се хареса на тези, от които зависи бъдещата му кариера?

Това не е хипотетичен, а реален случай. Съдията гледа едно от знаковите дела на държавното обвинение – срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. Магистратът обаче не смята, че тази ситуация компрометира безпристрастността му, защото Прокурорската колегия на ВСС не е страна в процеса, а самият той не се познава с участниците в делото.

Това е кратката история на искането за отвод на специализирания съдия Пламен Евгениев, което той отхвърля на 16 септември. Един от основните му аргументи е, че председателстваната от Цацаров Прокурорска колегия е "различен орган на власт" от ръководената от Цацаров прокуратура.

Амбициите на съдия Евгениев

Съдия Евгениев участва в конкурса за титулярен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, в който има двама опоненти – редовият спецпрокурор Росен Радев и настоящият ѝ временен шеф Николай Найденов. В средата на януари краят на надпреварата е отложен заради липсата на актуална атестация на Радев и изборът все още предстои.

Това не е първият случай, в който Пламен Евгениев кандидатства за висш прокурорски пост. По собствените му думи на заседанието по делото "Овчаров" преди две седмици, той неуспешно е участвал и в конкурс за място във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Впоследствие води и дело срещу решението да не бъде назначен, но Върховният административен съд отхвърли жалбата му през март.

"Всички тези обстоятелства не са довели до някаква заинтересованост или предубеденост"

"Всички тези обстоятелства не са довели до някаква заинтересованост или предубеденост при разглеждането на наказателни дела, доколкото страна по същите не е Прокурорската колегия на ВСС. В случай, че този орган беше страна по някое от делата, действително биха се намерили основания за такава предубеденост", мотивира съдия Евгениев отказа да си направи самоотвод.

Искането е отправено от адвокат Васил Василев, защитник на Румен Овчаров по делото му за сключената през юни 2006 г. сделка за отдаване под наем на активите на държавното дружество "Мини Бобов дол" на частната компания "Ораново".

"Председателят на състава е поставил в зависимост своето кадрово израстване"

"Към настоящия момент по своя воля председателят на състава като съдия е поставил в зависимост своето кадрово израстване и развитие от решението на прокурори и следователи в пълен разрез с тези изисквания, заради които се направи изменение на Конституцията, след това и на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Мотивите за допълненията на ЗСВ бяха същите, каквито и за изменението на Конституцията", аргументира се адвокат Василев пред спецсъда на 16 септември, става ясно от протокола от заседанието, с който Свободна Европа разполага.

Какъв е принципният проблем?

Юристът има предвид последната конституционна поправка, приета в края на 2015 г., с която ВСС бе разделен на две колегии в изпълнение на международно признатия стандарт за независимост на съдебната власт – кадровите въпроси на съдиите да бъдат решавани от съдии, а тези на прокурорите – от прокурори.

"Гаранция срещу неправомерен натиск и влияние върху съдиите"

Именно в тази посока бяха и приетите през 2016 г. промени в ЗСВ, регламентиращи задълженията на двете колегии на съдебния съвет, обособени с последната поправка на Конституцията. Разделянето на кадровите въпроси на съдиите и прокурорите бе и сред препоръките на Консултативния съвет на европейските съдии (КСЕС) към Съвета на Европа, според който това е "гаранция срещу неправомерен натиск и влияние върху съдиите". Необходимостта от прилагането на този принцип в България бе подчертана и от Групата на държавите срещу корупцията (GRECO) на Съвета на Европа.

"Тази промяна е в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия и КСЕС и укрепва независимостта на съдебната власт, като не допуска членове на ВСС, които представляват прокурорите и следователите, да участват в решаването на кадрови и дисциплинарни въпроси на съдиите, както и обратното", се казва в мотивите към проекта за изменение на ЗСВ, приет от парламента преди 3 години.

"Не се сочат никакви аргументи"

Фактът, че съдия, разглеждащ знаково наказателно дело, в същото време очаква решение по кандидатурата си за висш пост в държавното обвинение, според адвокат Василев противоречи на законовото изискване съдът да бъде видимо независим.

"Говоря за съдия, който иска да израсне кариерно в прокуратурата, която е страна в процеса"

"Не говоря за съдия, който иска да израсне кариерно в съда. Говоря за съдия, който иска да израсне кариерно в прокуратурата, която е страна в процеса. Говоря за съдия, който се е поставил в зависимост от прокурори и следователи от Прокурорската колегия, като иска те да го назначат на висока позиция в прокуратурата", посочва защитникът на Овчаров пред съдия Евгениев.

"Това твърдение съдът приема за неоснователно"

"Това твърдение съдът приема за неоснователно, тъй като назначаването на прокурорска длъжност се извършва от ВСС, от неговата Прокурорска колегия, който е различен орган на власт от прокуратурата", отговаря му специализираният съд, декларирайки, че няма никакви връзки със страните по делото.

Обсъждането на този въпрос завършва с реплика от Васил Василев, че съдия Пламен Евгениев изобщо не е коментирал по същество доводите на защитата: "Вашето произнасяне по искането ми за отвод въобще не се допира до основанието, което развих на базата на Европейската конвенция. Вие говорите за това дали се познавате със страните, дали имате някакъв ангажимент и т.н. Става въпрос за видимостта на независимо правосъдие – това е друго. Във Вашето определение няма дума за това нещо. Нямам други искания."

Така делото срещу Румен Овчаров най-накрая тръгна на първа инстанция, след като близо година спецпрокуратурата коригираше неяснотите в обвинителния си акт. Въпреки че разследващите не бяха отстранили всички пропуски, констатирани от спецсъда през май 2018 г.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG