Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестират срещу Кремъл в Хабаровск


Хиляди жители на Хабаровск в Далечния изток на Русия протестираха с искания да бъде възстановен губернаторът на региона Сергей Фургал, отстранен от Кремъл
Хиляди жители на Хабаровск в Далечния изток на Русия протестираха с искания да бъде възстановен губернаторът на региона Сергей Фургал, отстранен от Кремъл

Хиляди излязоха на протест в руския далекоизточен град Хабаровск в събота за четвърти пореден уикенд. Криейки се под чадъри от силния дъжд, хората скандираха “Свобода” и “Дойдохме по собствена воля”.

Един от плакатите, които те носеха гласеше “Русия без Путин”, а множеството скандираше “Путин, подай оставка”.

Масовото недоволство продължава 22-ри пореден ден.

Жителите на Хабаровск, отдалечен на 6110 км и седем часови зони от Москва, са недоволни от задържането на 9 юли на популярния областен управител на региона Сергей Фургал, който беше арестуван по обвинения за две поръчкови убийства, които той отрича.

Мнозина протестиращи носеха плакати в знак на солидарност с арестувания губернатор, на които можеше да се прочете „Аз съм/Ние сме Сергей Фургал”. Някои участници имаха маски за лице със същия надпис, съобщава Ройтерс.

Задържането на Фургал, за което неговите привърженици казват, че е политически мотивирано, предизвика седмици улични протести, създавайки главоболия за президента Владимир Путин. Кремъл се опитва да се справи с рязкото спадане на реалните доходи заради COVID-19 и да не допусне размирици, докато икономиката се възстанови.

Градските власти на Хабаровск изчислиха, че около 3500 души са участвали в шествието, но някои местни медии ги определят на около 10 хиляди. По-малобройни митинги в подкрепа на Сергей Фургал се състояха във Владивосток, Южно-Сахалинск и Комсомолск на Амур.

Фургал беше задържан под стража до 9 септември, а президентът Владимир Путин го уволни заради загуба на доверие. На мястото му за временен управител беше назначен Михаил Дегтярьов. Той е от партията, от която е избран и Фургал - опозиционната Либерално-демократическа партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG