Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путин е лъжец." Защо Хабаровск се надигна срещу Кремъл


Арестът на губернатора на Хабаровска област Сергей Фургал предизвика масови протести от петък насам
Арестът на губернатора на Хабаровска област Сергей Фургал предизвика масови протести от петък насам

“Свобода”, “Путин е лъжец” и “Оставка за Путин” скандират десетки хиляди хора всеки ден от петък насам в руския град Хабаровск. Поводът за избухването на гражданското недоволоство е арестът на губернатора на областта Сергей Фургал.

Фургал беше задържан на 9 юли и почти незабавно конвоиран до Москва, където районен съд постанови той да остане зад решетките до 9 септември, докато срещу него тече разследване за поръчкови убийства с 15-годишна давност.

Арестът идва на фона на опасения за отпор на властта срещу опозицията след референдума за конституционни реформи, който даде възможност на президента Владимир Путин да управлява до 2036 г. като “занули” досегашните му мандати.

Сергей Фургал не е единственият показен арест през последната седмица. Във вторник служителят на руската космическа агенция и бивш журналист Иван Сафранов беше обвинен в държавна измяна след обвинения, че е предал служебни тайни на НАТО. Протестиращи срещу задържането на Сафранов журналисти в Москва са моментално отвеждани от полицията.

Но демонстрациите в Хабаровск привлякоха вниманието заради необичайния си повод - защита на високопоставен политик, както и изразяването на масово открито недоволство срещу недосегаемия руски президент.

Хабаровск, който е отдалечен на над 6100 километра от Москва, е най-големият пристанищен център в руския Далечен изток с население от около 600 000 души. Според местните медии и опозицията от петък насам между 5000 и 40 000 души участват в демонстрациите. В няколко други населени места в областта хората също изразяват недоволството си.

Хиляди жители на Хабаровск протестират от петък за освобождаването на губернатора Сергей Фургал и за оставката на президента Владимир Путин
Хиляди жители на Хабаровск протестират от петък за освобождаването на губернатора Сергей Фургал и за оставката на президента Владимир Путин

Протестите не са разрешени от властите. Площадът пред областната администрация в Хабаровск, който все още се нарича “Ленин”, в понеделник дори беше затворен за дезинфекция срещу COVID-19, а в града пристигна специален представител на Кремъл, който да възстанови реда.

Регионалният офис на лидера на опозицията Алексей Навални определи протестите, които се организират в социалните мрежи, като "абсолютен рекорд за нашия регион и демонстрация на единство в обществото".

Привържениците на Фургал искат да знаят защо властите са чакали 15 години, за да го арестуват за убийствата, които твърдят, че е организирал, и настояват той да бъде върнат в Хабаровск. Полицията засега не се намесва, но се увеличават съобщенията, че хората биват предупреждавани да не ходят на протестите.

Кой е "Губернатора на народа"

Сергей Фургал спечели убедително изборите преди две години срещу кандидата на партията на Владимир Путин “Единна Русия” Вячеслав Шпорт. Неговата партия, ултранационалистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), обикновено се смята за лоялна към Кремъл, но победата на Фургал се възприема като част от удара върху властта, който “Единна Русия” понесе в регионите.

50-годишният Сергей Фругал е популярен в руския Далечен изток и често наричан Губернатора на народа. Почти веднага, след като седна в креслото на административен ръководител на областта, той намали броя на държавните служители и техните заплати и обяви губернаторската яхта за продажба.

Сергей Фургал не се призна за виновен по време на гледането на мярката му в московски районен съд на 10 юли
Сергей Фургал не се призна за виновен по време на гледането на мярката му в московски районен съд на 10 юли

Фургал e лекар по образование, no изоставя медицината през 1999 г., за да се захване с предприемачество. Пътят му в бизнеса е класически - от внос на китайски стоки, през търговия с дървесина, той печели състоянието си с покупката и продажбата на метали. От 2005 г. прехвърля интереса си към политиката като е бил депутат в местния парламент и печели два мандата в националния.

Сега той е изправен пред обвинение за организиране на убийства като член на престъпна група. Фургал беше арестуван от маскирани служители на реда миналия четвъртък и отведен в Москва. Прокуратурата твърди, че той е поръчал убийствата на двама свои конкуренти и е подготвил смъртта на трети през 2004 и 2005 г. За подобни обвинения го заплашва доживотен затвор. Фургал не признава вина, докато прокуратурата твърди, че разполага с показания на негови съучастници, свидетели и потърпевши.

Политическо предупреждение?

Лидерът на Либерално-демократическата партия, от която е избран Сергей Фургал, Владимир Жириновски заплаши, че парламентарна група ще напусне Държавната дума.

"Трябва фракцията на ЛДПР да подаде оставка и да си тръгне от тук. Нека целият свят да види какъв бардак е в нашата страна! Нужна ви е конституция – дадохме ви конституция, а вие ни слагате белезници. Безсрамници! Седите си по кабинетите и започвате да действате като при Сталин", заяви Жириновски от парламентарната трибуна.

Той смята, че Фургал е засегнал икономически интереси, но политологът Абас Галямов е на друго мнение: "Кремъл изпраща сигнали към всички други желаещи да повторят този подвиг: "Момчета, ако искате да си имате проблеми, побеждавайте, а ако не искате, то по-добре недейте!" През септември тази година са насрочени губернаторски избори в близо 20 региона на Русия.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG