Връзки за достъпност

Извънредни новини

Събирането на информация като държавна измяна: Арестът на Иван Сафронов в Русия


Иван Сафронов по време на гледнето на мярката му в районния съд в Москва
Иван Сафронов по време на гледнето на мярката му в районния съд в Москва

Районен съд в Москва разпореди в сряда ареста на бившия кореспондент на вестниците “Комерсант” и “Ведомости” Иван Сафронов-младши.

Той е заподозрян в държавна измяна, като според следствието е събрал и предал на агент на чешкото разузнаване информация за военно-техническото сътрудничество между Русия и средиземноморска африканска държава. Твърди се, че Сафронов е бил вербуван през 2012 г., а информацията, съдържаща държавна тайна, е предоставил през 2017 г., пише агенция “Москва”, която се позовава на адвоката му. Ако бъде осъден, той е заплашен с до 20 години затвор.

Сафронов беше задържан на 7 юли от служители на Федералната служба за безопасност (ФСБ). Освен обиски в дома и в кабинета му, претърсване е направено и в жилището на бившата му приятелка - журналистката Таисия Бекбулатова. От нея са иззети всички електронни носители, а самата тя е привлечена като свидетелка.

След като беше уволнен от вестник "Комерсант" миналата година, Сафронов стана съветник на президента на руската държавна компания “Роскосмос” Дмитрий Рогозин. Сегашният му работодател заяви, че арестът не е свързан със сегашната работа на Сафронов. Претърсването на бившата му приятелка също няма връзка с "Роскосмос", тъй като двамата са били заедно по времето, в което журналистът е работил за вестник "Комерсант".

Сафронов не се признава за виновен. По данни на руската служба на Би Би Си, той е бил задържан от сътрудници на отдел “П” на Службата за икономическа сигурност на ФСБ, която се занимава с промишлено контраразузнаване.

Кой е Иван Сафронов?

30-годишният Сафронов в продължение на 10 години отразява работата на руския военно-промишлен комплекс и космическите изследвания и е автор на разследвания в тази област.

Такъв е бил и баща му, който през 2007 загива при неизяснени обстоятелства. Семейството и колегите му смятат, че той е бил убит след като е намерил документи за доставки на руско оръжие за Сирия. Иван Сафронов - баща тогава е журналист в "Комерсант". След загадъчната му смърт вестникът наема сина му, който пише по темите, отразявани преди това от баща му.

Иван Сафронов-младши е уволнен от вестника миналия юли, след като публикува статия за възможна оставка на председателката на Съвета на федерациите - горната камара на руския парламент, Валентина Матвиенко. Отстраняването му предизвиква бунт във вестника като целият политически отдел на “Комерсант” напуска в знак на протест. В обръщение към читателите журналистите заявяват, че не могат да ги информират честно и че Русия е достойна да има свобода на словото.

През юни 2019 г. агенция ТАСС съобщава, че срещу вестник "Комерсант" е започнато дело за разгласяване на държавна тайна. Повод за него е статия на Сафронов за договор за доставка на руски изтребители Су-35 за Египет. По-късно вестникът е принуден да свали статията от сайта си.

Освен за египетската сделка през последната година като журналист Сафронов е писал за пожара на руската подводница "Лошарик", при който загинаха 14 моряци, за тайното удостояване със званието “Герой на Русия” на президента на държавната корпорация, занимаваща се с военни и цивилни технологични разработки “Ростех” Сергей Чемедов и за инцидент по време на военните учения "Гром-2019", пише Радио Свобода.

Като журналист Сафронов-младши е бил акредитиран да отразява работата на руския президент, което означава, че е бил обект на редовни проверки от ФСБ. Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че материалите на журналиста са се "отличавали с дълбока експертност" и че по информация на Кремъл задържането му не е свързано с журналистическата му работа.

Настоящият му началник - президентът на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин заяви, че съветникът му не е имал достъп до държавни тайни.

“Кутията на Пандора е отворена”

"Смятам, че това е много опасен прецедент, защото е очевидно, че преследването на Сафронов не е свързано по никакъв начин с работата му в “Роскосмос”, дори само, защото е обискиран и домът на бившата му приятелка, с която той се е срещал, докато е работил в "Комерсант". Явно са започнали да разработват Иван още като журналист. А това означава, че събирането на информация - наше пряко задължение като журналисти, се превръща в Русия в държавна измяна”, каза пред Радио Свобода бившият колега на арестувания Иля Барабанов. Журналистът, който сега работи за руската служба на Би Би Си, е убеден, че “сега ние като професионална общност, трябва да искаме от службите за сигурност да обяснят основанията, които ги карат да смятат Иван Сафронов за изменник”.

Полицаи арестуват протестираща в подкрепа на Сафонов пред централата на ФСБ в Москва
Полицаи арестуват протестираща в подкрепа на Сафонов пред централата на ФСБ в Москва

На същото мнение е и юристът от "Команда 29" Иван Павлов, който няколко пъти е участвал в дела за държавна измяна:

"В рисковата група попадат всички, които по един или друг начин работят с информация и имат каквито и да е контакти с колеги в чужбина. И учени, и журналисти, и правозащитници - всички те влизат в рисковата група”, казва Павлов.

Иван Сафронов е първият журналист, обвинен по член за държавна измяна, “а това означава, че Кутията на Пандора е отворена и че властта вече не смята, че журналистите са някаква недосегаема каста и ще преследва всички, които така или иначе влизат в посочената от мен рискова група”, добавя Иля Павлов. Вестник “Комерсант” излезе с обръщение в подкрепа на бившия си колега.

Хората, които протестираха срещу ареста на Иван Сафронов пред сградата на ФСБ, бяха задържани от полицията във вторник с мотива, че нарушават забраните за събирания заради епидемията от коронавирус. Според Радио Свобода сред тях са действащи и бивши журналисти от “Комерсант", "Новая газета", "Ведомости", от руския държавен тв канал RT, и членове на неправителствени организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG