Връзки за достъпност

Извънредни новини

Виновна в оправдаване на тероризма. Руска журналистка беше осъдена за мнение


Светлана Прокопиева
Светлана Прокопиева

Руски съд призна за виновна журналистката Светлана Прокопиева и я осъди да плати глоба за "оправдаване на тероризма". По-рано прокуратурата искаше Прокопиева да бъде наказана с 6 години затвор и забрана да практикува жуналистическата си професия в следващите 4 години.

Глобата, наложена на Прокопиева е от 500 000 рубли (близо 7 000 долара).

Делото приключи на първа инстанция в понеделник. Журналистката заяви, че ще обжалва решението, макар и да е щастлива, че е избегнала присъда, забраняваща й да упражнява професията си.

Колегите й, които присъстваха в залата, реагираха с викове: "Позор!" и "Тя е невинна", след като съдията прочете решението.

Светлана Прокопиева е журналистка на свободна практика, която работи включително и за руската редакция на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL).

"Присъдата на Светлана означава, че няма презумпция за невиновност, нито защита за журналистите, която да ги предпази от грубата сила на държавата", заяви изпълняващата длъжността президент на RFE/RL Дейзи Синделар. Тя определи случващото се като покушение срещу свободата на словото и мисията на независимата преса.

Предмет на делото на Прокопиева е неин коментар в клона на частното радио "Ехото на Москва" в Псков - родният град на журналистката.

През ноември 2018 г. тя коментира бомбен атентат, извършен по-рано в Архангелск. Авторът му е вероятно тийнейджър, загинал при инцидента, който чрез Фейсбук е обвинявал руските служби в това, че водят нагласени дела. Взривът е бил поставен пред местния клон на Федералната служба за разузнаване (ФСБ).

Тогава Светлана Прокопиева обвързва недоволството на тийнейджъра с политическия климат в Русия на Путин. Тя казва, че политическите свободи в страната са ограничени и това води хората до отчаяние.

Малко по-късно й е повдигнато обвинение в "оправдаване на тероризма", претърсено е жилището й, иззети са компютърът и телефонът ѝ. В повечето време на петчасовия обиск не е допуснат адвокатът ѝ.

В защита на Прокопиева се обявиха няколко десетки руски журналисти, част от които бяха арестувани по време на публичните прояви в нейна защита. Говорителят на Европейската комисия Питър Стано призова да се прекрати делото, което е ограничаване на пространството за независима журналистика и гражданско общество в Русия. Международната неправителствена организация "Хюман Райтс Уоч" обяви, че делото е посегателство на свободата на словото на всички, а не само на това на Прокопиева.

С подобни призиви реагираха също Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), "Репортери без граници", Комитетът за защита на журналистите и Европейската федерация на журналистите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG