Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светлана Прокопиева - журналистката, която беше обявена за терористка, само и само да млъкне


Журналистката Светлана Прокопиева
Журналистката Светлана Прокопиева

Руските власти повдигнаха официално обвинение за подпомагане на тероризъм на руската журналистка Светлана Прокопиева. В понеделник тя получи обвинителния си акт в провинциалния руски град Псков. Разследването срещу нея се следи от месеци от повечето правозащитни организации и институции, отстояващи свободата на изразяване.

Прокопиева е журналистка на свободна практика, включително и за Радио Свободна Европа / Радио Свобода. Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде осъдена на 7 години затвор.

Тя самата определя обвинението като посегателство срещу свободата на словото.

Президентът на Радио Свободна Европа / Радио Свобода Джейми Флай осъди обвинението, повдигнато срещу журналистката. Той ги определи като циничен опит да се запуши устата на независим журналист".

Обвинението срещу Светлана Прокопиева е повдигнато заради нейна публикация от ноември 2018 г. в псковския клон на руското радио "Ехото на Москва". В него тя коментира бомбен атентат, избухнал седмица по-рано пред клон на Федералната служба за разузнаване (ФСБ) в далечния северен град Архангелск.

Към времето, в което Прокопиева пише своя текст, руските медии вече са съобщили, че заподозреният за този атентат е тийнейджър, загинал в инцидента. И че той е публикувал в социалните мрежи съобщения, в които е обвинявал ФСБ в това, че води нагласени дела.

В коментар за "Ехото на Москва" Светлана Прокопиева тогава обвързва твърденията на тийнейджъра с политическия климат в Русия на Путин. Тя казва, че политическите свободи в страната са силно ограничени и това води хората до отчаяние.

През октомври 2019 Прокопиева написа отворено писмо, което в знак на подкрепа беше публикувано от повечето руски медии. В него тя заявява, че не е "оправдавала тероризма".

"Не съм оправдавала тероризма. Бях анализирала причините за един терористичен акт. Бях се опитвала да разбера защо един младеж, пред когото е целият живот, е решил да извърши престъпление-самоубийство. Може и да съм сгрешила в реконструирането на неговите мотиви – и дано да съм сгрешила! – но никой не е доказал това. Да ти повдигнат обвинение, вместо да участват в обсъждане – това, да ви кажа, е една доста примитивна и груба позиция. Това е юмрук в лицето в отговор на устна забележка. Това е юмрук в лицето на всеки журналист в нашата страна".

Делото на Прокопиева беше осъдено от "Репортери без граници", Комитета за защита на журналистите и Европейската федерация на журналистите.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG