Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Ние сме на ваша страна”: ЕС не признава изборите в Беларус


Германският канцлер Ангела Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел

Европейският съюз не признава резултатите от президентските избори в Беларус. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след края на извънредната среща на върха на ЕС в сряда.

“Изборите не бяха честни, свободни и не отговаряха на международните стандарти. Не ги признаваме”, каза Мишел, като подчерта, че ЕС настоява за разследване на насилието срещу протестиращите и за правото на свободен и демократичен избор на беларуските граждани.

Председателят на Европейския съвет изрази подкрепа на гражданските протести в Минск, след като лидерите на Общността обсъдиха кризата чрез видеоконферентна връзка.

“ЕС е солидарен с народа на Беларус и не приема безнаказаността”, заяви Мишел след продължилиите над три часа разговори.

“Изборите не бяха честни, свободни и не отговаряха на международните стандарти. Не ги признаваме”, заяви Мишел, като подчерта, че ЕС настоява за разследване на насилието срещу протестиращите и за правото на свободен и демократичен избор на беларуските граждани.

Предстоящи "персонални санкции"


Лидерите решиха още да наложат персонални санкции на “лицата, отговорни за насилието и за подправянето на изборите”. Европейската комисия ще предложи “в най-скоро време” списък, увери председателката ѝ Урсула фон дер Лайен. Очаква се на голяма група представители на властта да бъде забранено да влизат в ЕС, както и да бъдат замразени сметките им в европейски банки. Предполага се, че сред тях ще е и Лукашенко, който беше изваден от санкционния списък на ЕС през 2016 г., като знак на добра воля.

ЕС подкрепя и предложението на Организацията за сигурност и сътрудничеството в Европа да посредничи за започването на диалог между властите и представителите на опозицията за мирно предаване на властта.

Урсула фон дер Лайен добави, че Европейската комисия ще отпусне допълнителна финансова помощ на Беларус от 53 млн.евро, като основната част от сумата е предназначена за здравната система и за справяне с епидемията от коронавирус. По думите на председателката на ЕК 2 млн. евро са за “жертвите на насилието” и 1 млн. за неправителствени организации и за независимите медии. Урсула фон дер Лайен добави, че помощта ще бъде разпределена чрез неправителствени организации, за да не бъде дадена за разпореждане на властите.

Мишел и Фон дер Лайен отправиха послания и към Русия, без да я назоват. Председателят на Европейския съвет подчерта, че ставащото в Беларус е национална криза, която не засяга съседните ѝ държави, а председателката на Комисията - че събитията не са насочени срещу други страни. В отговор на въпрос на Свободна Европа Мишел, който разговаря във вторник с руския президент Владимир Путин, каза, че “последните сигнали от Москва са, че тя няма да се намеси с военна сила при сегашните обстоятелства”.

След края на срещата германската канцлерка Ангела Меркел съобщи, че като председателстваща в момента Съвета на ЕС, се е опитала да посредничи за разрешаването на кризата, като разговаря с президента Лукашенко. Тя не е успяла да установи връзка с него.

Във вторник Меркел телефонира на руския президент Владимир Путин, за да обсъди с него възможностите за насърчаване на национален диалог в Беларус за мирно приключване на кризата. Тя е казала пред Путин, че беларуските власти трябва да се въздържат от насилие срещу мирни демонстранти и да освободят политически затворници.

След разговорите пресслужбата на Кремъл предупреди, че “всякакви външни опити за намеса във вътрешните работи на страната, които биха довели до по-нататъшна ескалация на кризата, са неприемливи”.

Във видеообръщение, разпространено в сряда, преди срещата на върха на ЕС, кандидатката за президент на опозицията Святлана Циханоуска призова европейските лидери да не признават резултатите от изборите на 9 август и да подкрепят “събуждането на Беларус”.

“Призовавам ви да не признавате тези подправени избори. Г-н Лукашенко загуби цялата си лигитимност в очите на нашата нация и на света”, заяви Тихановская, която избяга в Литва в изборната нощ под заплаха от преследване.

Тя обяви, че е създала Национален координационен съвет, който да осъществи мирно предаването на властта. Тихановская призова за провеждане на нови президентски избори с международни наблюдатели в Беларус.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG