Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозицията в Беларус създава съвет за мирно предаване на властта


Святлана Циханоуска
Святлана Циханоуска

"Върви си, Лукашенко!" Да протестираш с риск да загубиш работата си
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Опозиционният лидер на Беларус Святлана Циханоуска призова европейските лидери да не признават резултатите от президентските избори, проведени на 9 август. Тя отправи апел към европейските лидери, които се събират извънредно заради ситуацията в Минск, да да подкрепят "събуждането" на сънародниците ѝ и да уважат избора им.

Управляващият от 1994 г. Александър Лукашенко спечели президентската надпревара в страната с повече от 80% подкрепа. Циханоуска твърди, че всъщност тя е реалният победител и за нея са гласували над 60% от хората.

В свое обръщение в YouTube Циханоуска, която напусна Беларус веднага след вота, обяви и създаването на координационен съвет, който да осигури предаване на властта в страната по мирен път.

"С цел да съдействам за мирно предаване на властта в страната ми, поех инициатива за създаването на Национален координационен съвет на Беларус, който да оглави процес за мирно предаване на властта чрез диалог", каза тя.

По нейни думи този съвет незабавно ще организира провеждането на нови “честни и демократични избори под международно наблюдение”.

Преди два дни Циханоуска съобщи, че е готова да стане “национален лидер”, за да може държавата да се успокои и ситуацията да се върне към нормалното.

Междувременно от пресцентъра на опозиционния щаб обявиха, че съставът на съвета все още се формира. Очаква се в него да влязат близо 70 души, сред които политици, магистрати, интелектуалци и други обществени фигури.

Президентът Лукашенко определи създаването на подобен съвет като опит за метеж.

“Опозицията иска да ни захвърли настрани и да ѝ предадем властта, нищо друго. Затова ние гледаме на ситуацията недвусмислено: това е опит за преврат, заедно с всички последствия от него”, обяви той.

В сряда президентът инструктира вътрешното министерство да предотврати сътресения в държавата, както и да засили контрола над границите, с цел страната да бъде запазена от външно влияние.

“Протестите в Минск трябва да спрат. Хората са изморени. Те искат мир и тишина“, каза още държавният глава.

След изборите на 9 август протестите в Беларус с искане за оттеглянето на Лукашенко и провеждане на нови избори не спират. Масовото недоволство е придружено с хиляди арести и тежки сблъсъци между протестиращите и полицията.

В понеделник групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, "Обнови Европа", Зелените и Европейските консерватори и реформатори в Европейския парламент (ЕП) поискаха нови избори за президент на Беларус.

Редица световни лидери, сред които президентът на Франция Еманюел Макрон и този на САЩ Доналд Тръмп определиха като тежка ситуацията в бившата съветска република и изказаха подкрепа за протестите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG