Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Необозначени“ колони към границата на Беларус. Циханоуска обяви, че е готова за "национален лидер"


На 11 август Святлана Циханоуска внезапно замина за Литва, от където направи обръщението си.
На 11 август Святлана Циханоуска внезапно замина за Литва, от където направи обръщението си.
"Марш на свободата"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

„Готова съм да стана национален лидер на опозицията, за да се успокои страната и нещата в нея да се нормализират“, Това каза основната съперница на Александър Лукашенко на президентските избори в Беларус Святлана Циханоуска в ново видеообръщение, разпространено в понеделник.

Циханоуска получи малко над 10% на изборите на 9 август според официалните данни. За победител бе обявен Лукашенко, което предизвика небивала вълна на протести в цялата страна. Само в неделя на мирен митинг в столицата Минск излязоха над двеста хиляди души. Десетки хиляди изпълниха улиците на градовете в страната.

„Готова съм да поема отговорността и да стана национален лидер, за да се успокои страната и да влезе в нормалния си ритъм, да бъдат освободени политическите затворници, в най-кратки срокове да се подготвят законите и да се създадат условия за нови президентски избори“, каза Циханоуска.

Тя повтори, че няма никакви илюзии за своята политическа кариера и че никога не е искала да бъде политик. Циханоуска се кандидатира за президент, след като съпругът й не бе допуснат да изборите и бе арестуван.

На 11 август Святлана Циханоуска внезапно замина за Литва. Малко преди това тя отиде в Централната избирателна комисия, за да подаде жалба срещу изборните резултати. Там тя прекара няколко часа за „беседване“ с двама високопоставени представители на силовите структури. Не стана ясно каква е била беседата, но същата нощ Циханоуска напусна страната. Преди това тя направи видеообръщение към поддръжниците си да не протестират, за да се запази мирът в страната.

Сегашното обръщение на опозиционната лидерка става на фона на многобройни неофициални свидетелства, че в посока към Беларус на руска територия се придвижват автоколони с машини без номера и опознавателни знаци, които много приличат на използваните от руските специални части.

След като разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин Александър Лукашенко обяви, че Беларус може да разчита на „всестранна“ руска подкрепа „при първия зов от наша страна“, ако възникне външна опасност. Това би било в рамките на договореностите на двете страни, подчерта той.

Така например в петербургското издание „Фонтанка“ се съобщава за автоколона по пътя Санкт-Петербург – Псков. Става дума за около 30-40 машини. От тамошното военно окръжие са заявили, че нямат на въоръжение от описаната техника.

Свидетелства за придвижването на „особена техника“ към беларуската граница помества и изданието „Медуза“. Няма данни за последващите дислокации на техниката.

Самият Лукашенко заяви, че е притеснен от „увеличаването на военния компонент в съседните Полша и Литва, където се провеждат военни учения на НАТО“. „Не можем да сме спокойни, нашите военни се притесняват“, каза той.

От Кремъл не реагираха на тези думи на беларуския президент.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон изрази подкрепата си за участниците в мирните протести в Беларус, предаде Ройтерс.

"ЕС трябва да продължи да бъде мобилизиран в подкрепа на стотиците хиляди беларуси, които мирно протестират за уважаване на техните права, свобода и суверенитет", написа Макрон в Тwitter.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че общността е солидарна с народа на Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG