Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша затваря граничен пункт с Беларус след опита за мигрантски щурм


Полски сили за сигурност охраняват източната граница на страната си с Беларус, 8 ноември 2021 г.
Полски сили за сигурност охраняват източната граница на страната си с Беларус, 8 ноември 2021 г.

Полша затваря свой граничен пункт на източната си граница с Беларус, след като в понеделник голяма група мигранти направиха неуспешен опит да го щурмуват. Става въпрос за пункта „Бружи – Кузница“, в чийто район полските власти твърдят, че е разположен мигрантски лагер.

По данни на правителството във Варшава около 3000-4000 мигранти са близо до границата на Беларус с Полша и хиляди други са готови да ги последват.

„Очакваме в близко бъдеще да има ескалация на този тип действия по полската граница, които ще имат въоръжен характер“, заяви преди ден говорителят на полските управляващи Пьотр Мюлер, обяинявайки „хора, свързани с беларуските специални служби“, за организирането на опита за щурмуване на границата.

Полски войници охраняат района на граничния пункт „Бружи – Кузница“
Полски войници охраняат района на граничния пункт „Бружи – Кузница“

Натрупването на хора по границата провокира криза, която продължава от месеци. Европейският съюз обвинява беларуския лидер Александър Лукашенко, че е превозвал мигранти от Близкия изток и Африка до Минск, за да ги насочва към границите си със околните страни членки на на ЕС Литва, Латвия и Полша.

Брюксел смята, че това е форма на отмъщение за санкциите, наложени на Беларус заради репресиите на местния режим срещу опозицията, но Лукашенко отрича.

На този фон беларуският държавен граничен комитет обяви, че „безразличието и нечовешкото отношение“ на полските власти са довели бежанците до отчаяние. По думите на говорителя му Антон Бичковски пред АП мигрантите просто се стремят „да се възползват от правото си да кандидатстват за статут на бежанци в ЕС“ и те „не представляват заплаха за сигурността“.

Полша вече въведе извънредно положение на границата и увеличи броя на войниците и охраната ѝ. Парламентът на страната пък одобри изграждането на гранична стена на стойност 407 млн. долара. По данни на полския военен министър в района са разположени над 12 000 войници, а доброволчески отбранителни сили са приведени в бойна готовност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG