Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС наложи икономически санкции на Беларус заради „насилствена репресия“


Беларуският президент Александър Лукашенко изнася тържествана реч на 22 юни.
Беларуският президент Александър Лукашенко изнася тържествана реч на 22 юни.

Европейският съюз наложи санкции върху ключови сектори от беларуската икономика и важни източници на приходи за режима на авторитарния президент Александър Лукашенко. Това стана ясно в изявление на Съвета на ЕС на 24 юни.

Санкциите целят да отговорят на „сериозни нарушения на човешките права в Беларус и на насилствена репресия над цивилни граждани, демократичната опозиция и журналисти, както и на принудителното приземяване на пътнически самолет на Ryanair в Минск на 23 май и последвалото задържане на журналиста Раман Пратасевич и София Сапега“, гласи изявлението.

Забраната засяга тютюневата индустрия, петрола и петролните продукти, както и главния продукт, който изнася Беларус - калиев хлорид. Той се използва за производството на изкуствени торове.

На 21 юни държавите от Европейския съюз санкционираха 78 граждани на Беларус и осем юридически лица, като сред хората в списъка има и членове на семейството на Лукашенко.

ЕС също така забрани на беларуските авиолинии да използват въздушното пространство на блока и призова европейските авиолинии да избягват беларуското въздушно пространство в отговор на инцидента.

Отклоняването на полета и ареста на Пратасевич и приятелката му София Сапега беше предшествано от насилие срещу опозицията и протестиращи в Беларус. Масовите протести в страната започнаха, след като Александър Лукашенко се обяви за победител в президентските избори, проведени на 9 август 2020 г. Западът не признава резултатите от изборите.

Телеграм. Социалната мрежа на протестиращите
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG