Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон вижда възможно "придвижване напред" в ситуацията с Украйна, но то може да отнеме месеци


Президентът на Фрайнция Еманюел Макрон. 8 февруари 2022, Киев.
Президентът на Фрайнция Еманюел Макрон. 8 февруари 2022, Киев.

Френският президент Еманюел Макрон, каза, че вижда възможно придвижване напред в дипломатическата криза, свързана с напрежението около Украйна, въпреки че то може да отнеме месеци. Това стана ясно във вторник след срещата му с украинския му колега Володимир Зеленски в Киев.

Ден по-рано Макрон разговаря и с руския президент Владимир Путин в Кремъл. Тогава Путин намекна, че е постигнат напредък на първата му среща със западен лидер в Кремъл, откакто Русия струпа войски по границата с Украйна.

„Сега имаме възможността да придвижим тези преговори напред“, каза Макрон, като добави, че вижда „конкретни, практически решения“ за намаляване на напрежението между Москва и Запада.

Въпреки това уточни, че никой все пак не трябва да бъде „наивен“ относно струпването на руски войски по границата с Украйна.

„С прилагането на това застрашително позициониране Русия взе решението да подложи на натиск международната общност“, каза Макрон. „Не може да подценяваме момента на напрежение, през който преминаваме“.

Френският президент не даде подробности относно срещата. По-рано след срещата си с Путин той съобщи, че е направил предложения за „конкретни гаранции за сигурност“, за които руският президент го е уверил, че има „готовност да се ангажира в този смисъл“, както и в „желанието си да поддържа стабилността и териториалната независимост на Украйна“.

От своя страна украинският президент съобщи, че очаква конкретни стъпки от страна на Путин, които да покажат сериозността на намерението му да деескалира напрежението и да изтегли войските си от границата.

„Откритостта винаги е чудесна, ако е искрена, не игра“, каза Зеленски и добави: „Не се доверявам на думи, вярвам, че всеки политик може да бъде отворен, като прави конкретни стъпки“.

От френския президентския офис съобщиха, че и двете държави, Франция и Украйна, обещават да не предприемат нови военни действия, като в същото време стартират стратегически диалог. Макрон и Путин ще говорят отново след пътуването на френския президент до Киев.

Разговорите на Макрон с Путин и Зеленски са част от дълбока дипломатическа криза, която започна в края на 2021 със струпването на над 100 000 руски военни по границата с Украйна.

Западът казва, че това е признак за планирано нападение, като предвижда санкции срещу Русия, в случай че то се осъществи. Москва отрича, че ще предприеме военни действия, и настоява за гаранции, че Украйна няма да се присъедини към Северноатлантическия алианс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG