Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е на 70% готова за пълномащабна инвазия. В Украйна протестираха срещу руската агресия


Протестът в Харков, който се намира на 40 км. от границата с Русия
Протестът в Харков, който се намира на 40 км. от границата с Русия

Русия е събрала около 70% от военния капацитет, който е необходим за пълномащабна инвазия в Украйна през следващите седмици. Това са заявили източници от администрацията на САЩ, цитирани от Би Би Си.

От месеци Русия трупа войски на границата си с Украйна, които към момента наброяват над 100 хил. души и техника.

Според източниците от американската администрация информацията им идва на базата на данни от разузнаването, но отказват да цитират източниците си. Те не са предоставили доказателства за твърденията си. По техни думи остава неясно и дали Москва окончателно се е решила на стъпка, свързана с инвазия.

По тяхна оценка, ако придвижването на сили продължи, до средата на февруари на руско-украинската граница могат да се окажат 150 хил. руски войници и достатъчно техника за атака. Засегнат може да бъде в частност само окупираният от проруски сепаратисти Донбас, но също и цяла Украйна. Те смятам, че при мащабна атака Киев може да бъде превзет в рамките на 48 часа, с което президентът Володимир Зеленски да бъде свален от власт.

Подобна атака може да доведе до между 25 и 50 хил. жертви сред цивилното население, както и до смъртта на между 5 и 25 хил. украински и между 3 и 10 хил. руски войници. При подобно стечение на обстоятелствата оценките за евентуалната мигрантска вълна са за между 1 и 5 млн. души, които ще се насочат основно към Полша.

В събота в украинския град Харков се проведоха масови протести срещу руската агресия. Хиляди граждани излязоха да изкажат солидарност и готовността си да се борят в защита на родината. Преди дни Зеленски обяви, че градът, който се намира само на 40 км. от границата с Русия, може да бъде една от целите на евентуална инвазия.

„Няма да избягаме. Ще построим Европа тук“, каза Мария Ворона, която е сред организаторите на протеста, пред Свободна Европа.

През уикенда Полша прие първата част от допълнителните сили на НАТО, които се разполагат по източния фронт на алианса заради напрежението между Русия и Украйна. Очаква се общо 3000 американски войници да пристигнат в следващите дни, а 1700 от тях ще бъдат позиционирани в Полша.

Действията на Русия в последните месеци бяха определени от САЩ и НАТО като сигнал за потенциална инвазия. Засега от Кремъл отхвърлят обвиненията, че се готви инвазия. Според Киев струпаните до момента руски войски не са достатъчни за пълномащабна инвазия. В последните седмици редица държави изпратиха оръжия, а други обещаха допълнителна помощ за Украйна в случай на започване на военни действия.

През миналата седмица лидерите на САЩ и Европейския съюз обявиха „тотално единство“ по отношение на руската заплаха в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG