Връзки за достъпност

Извънредни новини

Западните лидери декларираха "тотално единство" по отношение на руската заплаха в Украйна


Членове на доброволен военен отряд към украинските въоръжени сили провеждат обучение в парк в Киев, 22 януари 2022.
Членове на доброволен военен отряд към украинските въоръжени сили провеждат обучение в парк в Киев, 22 януари 2022.

Лидерите на САЩ и Европейския съюз обявиха "тотално единство" по отношение на руската заплаха в Украйна. Късно в понеделник те проведоха 80-минутна видеосреща, на която обсъдиха действията на Москва и възможностите за единна реакция.

По-рано НАТО съобщи, че ще изпрати допълнителни кораби и бойни самолети в Източна Европа, включително и в България. Целта е да бъдат подсилени отбранителните сили в региона на фона на струпването на руски войници по границата с Украйна.

"Имах една много, много, много добра среща - тотално единство с всички европeйски лидери", каза след края на видеосрещата американският президент Джо Байдън. В нея участваха още лидерите на Италия, Полша, Франция, Германия, Европейската комисия, Европейския съвет и НАТО.

Подобно изявление разпространи и британският министър-председател Борис Джонсън.

"Лидерите се съгласиха, че в случай на последващо руско нахлуване в Украйна съюзниците трябва да предприемат бързи ответни реакции, включително безпрецедентен пакет от санкции", се посочва в изявлението от офиса на Джонсън.

Оттам казаха още, че лидерите са се обединили около "важността на международното единство на фона на нарастващата руска враждебност".

Кремъл отрича да има намерение да напада Украйна и обвинява САЩ и техните съюзници в провокация. В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че САЩ и НАТО се опитват да ескалират напрежението чрез "информационна истерия" и "конкретни действия". По думите му рискът украинските сили да нападнат про-руските сепаратисти в Украйна е "много висок".

По-рано Русия постави и конкретни условия за намаляване на напрежението, сред които и изтегляне на части и въоръжения на НАТО от страните, които не са били в Алианса до 1997 г., както и гаранции за спиране на разширяването на изток.

България и Румъния отхвърлиха това искане на Русия. НАТО също го отхвърли, а генералният секретар Йенс Столтенберг напомни на Москва, че няма право на вето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG