Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия иска "силите на НАТО" да се изтеглят от България и Румъния


Външният министър на Русия Сергей Лавров
Външният министър на Русия Сергей Лавров

Русия очаква "силите на НАТО" да се изтеглят от България и Румъния. Външното министерство в Москва уточни, че представените през декември искания на Русия пред Запада включват и това. Тогава едно от исканията на Кремъл беше да бъде спряно "изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 г." Сред тях са България и Румъния, които се присъединиха към Алианса през 2004 г.

Руските информационни агенции съобщават, че Министерството на външните работи на Русия е отговорило писмено на въпрос дали обявените през декември искания се отнасят за България и Румъния.

"Един от опорните елементи на нашата инициатива е умишлено формулиран пределно ясно и не допуска каквито и да е двусмислени тълкувания. Става дума за изтегляне на чужди сили, техника и въоръжение, както и други стъпки с цел възстановяване на конфигурацията от 1997 г. на територията на страните, които тогава не са били членове на НАТО. Това се отнася и за България и Румъния", се казва в писмения отговор.

В средата на декември Москва постави списък с искания пред Запада като условие за деескалация в отношенията с Украйна. Искането е блокът да спре разширяването си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг няколко пъти отхвърли това искане с думите, че всяка държава е свободна да решава дали иска да е в НАТО и "Русия няма право на вето".

В публикувания през декември руски проект за договор между Русия и НАТО Москва настоява старите страни членки на Алианса да не разполагат свои войски и въоръжение на територията на страните, които са се присъединили след 1997 г.

България е член на НАТО от 2004 година. С приемането на страната в Северноатлантическия пакт, българските войски на практика са част от силите на НАТО.

В България има 4 съвместни военни съоръжения със САЩ, за което двете страни подписаха споразумение през 2006 г. Това са военновъздушните бази в Граф Игнатиево и Безмер, складова база до Айтос и полигон до Ново село край Сливен.

В тях на ротационен принцип пристигат от няколкостотин до няколко хиляди американски военнослужещи. На българска територия редовно се провеждат учения заедно със съюзнически държави, за които също пристигат военни от други страни от НАТО. На територията на страната обаче няма бази, които да са официално на НАТО или на друга държава от Алианса.

От 2016 г. в Румъния действа американската система за противоракетна отбрана Aegis Ashore, която е част от системата на НАТО. Русия твърди, че тя е насочена срещу нея.

Българските институции не коментираха веднага искането на Русия. Реакции се очакват по-късно в петък. В Народното събрание парламентарната група на ГЕРБ-СДС направи предложение за изслушване на премиера, външния и военния министър по темата.

Искането на руското външно министерство от петък се случва в момент, когато напрежението около струпването на руски войски до Украйна расте. САЩ определят ситуацията като прелюдия към атака.

Президентът на САЩ Джо Байдън допуска, че Русия „ще влезе“ в Украйна, но предполага, че Путин още не е взел решението за това окончателно.

В същото време държавният секретар Антъни Блинкен е в Европа за срещи със своите колеги в Германия, Франция и Великобритания. Предстои и среща в Женева с руския външен министър Сергей Лавров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG