Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия постави "нереалистични" условия за деескалация в отношенията с Украйна, които засягат и България


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Русия иска да бъде спряно изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 г. Сред тях попадат държавите от Източна Европа, включително и България.

Русия обяви, че иска законово обвързващи гаранции за отказа на НАТО от военна активност в Източна Европа. Това е част от списъка с условия, които Москва поставя за започването на преговори за деескалация на напрежението с Украйна, съобщи Ройтерс.

Това е първото поставяне на конкретни условия след възникването на кризисната ситуация по границата между Русия и Украйна, където Москва трупа войски в последните месеци. Тя стана повод за остро влошаване на отношенията на Кремъл с НАТО и САЩ заради тревогата на Запада от евентуална инвазия на руските военни сили.

Русия иска право на вето върху евентуалното бъдещо присъединяване на Киев към НАТО, което вече беше отказано от алианса. В условията има искане за премахването на всички американски ядрени оръжия от територията на Европа, както и оттеглянето на международните контингенти на НАТО от Полша, Естония, Латвия и Литва. Сред исканията попада и такова, с което да се забранява изпращането на допълнителни войници и оръжие в страните, които през май 1997 г. не са били част от алианса т.е. всички членове от Източна Европа, сред които е и България.

Заместник външният министър на Русия Сергей Рябков каза, че Москва иска чисто начало на отношенията със Запада, както и че „настоящата ситуация“ няма как да продължава повече.

„Линията, която САЩ и НАТО преследват в последните години, свързана с агресивната ескалация на ситуацията със сигурността, е абсолютно недопустима и крайно опасна“, каза Рябков като добави, че от Кремъл са готови да започнат преговори с Вашингтон още след седмица.

Говорител на Белия дом заяви, че САЩ „няма да правят компромиси с ключовите принципи, по които е изградена сигурността на Европа“. Източници на Ройтерс в администрацията коментират, че от Кремъл са наясно, че поставят „недопустими“ и „нереалистични“ искания. Очаква се Вашингтон да даде официален отговор на предложенията през следващата седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG