Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В тон с позицията на партньорите от ЕС и НАТО". Кирил Петков е на първо посещение в Брюксел


Премиерът Кирил Петков е на първо посещение в Брюксел
Премиерът Кирил Петков е на първо посещение в Брюксел

Позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните членки на НАТО и ЕС. Това каза премиерът Кирил Петков по време на брифинга с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел. 

„Позицията ни по въпроса за Украйна е изцяло в тон с позицията на партньорите ни от НАТО и ЕС. В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият“, каза Петков.

Това е първата визита на министър-председателя в чужбина, както и първата му среща след избирането му за премиер на България.

Столтенберг отправи призив България да продължи да инвестира във военно оборудване.

„Също така приветствам скорошните ви инвестиции в нови бойни самолети, морски патрулни съдове и бронирани коли. Разчитам България да продължи да инвестира в отбраната си, тъй като сме изправени пред все по-непредвидим свят.“

Премиерът Кирил Петков каза, че е възможно допълване между военната и гражданска инфраструктура. Той каза, че изграждането на втори мост над Дунав [вероятно се има предвид трети, защото в момента България има мостовете Русе-Гюргево и Видин-Калафат - бел.ред. ], близо до Русе, „би била интересна инвестиция" в инфраструктура, полезна за граждански и военни цели.

"Съюзниците са готови за смислен диалог с Москва и отправяме отново покана за заседание на Съвета НАТО-Русия", каза Йенс Столтенберг.

В четвъртък НАТО отхвърли искането на Русия да се откаже от приемането на Украйна за свой член и подчерта важността на партньорството си с Киев.

Членството в НАТО беше обещано на Украйна и Грузия на срещата на върха на алианса в Букурещ през 2008 г., въпреки предупреждения от страна на Франция и Германия.

Приемането на нов член обаче трябва да бъде одобрено единодушно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG