Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дълбока загриженост". Байдън и Путин разговаряха малко над два часа


Джо Байдън и екипът му по време на видеоконферентния си разговор с Владимир Путин
Джо Байдън и екипът му по време на видеоконферентния си разговор с Владимир Путин

Американският президент Джо Байдън е изразил пред руския си колега Владимир Путин „дълбока загриженост“ заради струпването на войници и военна техника в района на руско-украинската граница. Двамата проведоха видеоконферентен разговор във вторник, който продължи малко повече от два часа.

По време на виртуалната им среща Байдън е предупредил Путин, че САЩ и съюзниците им „ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“.

Това става ясно от изявление на Белия дом, разпространено до медиите във вторник вечерта. Видеоконферентният разговор между двамата президенти беше техният трети поред. Засега от Кремъл не разпространяват информация за проведената среща.

Вашингтон се стреми да възпира Русия от евентуална инвазия в Украйна, докато Москва търси гаранции, че бившата съветска република няма да стане член на НАТО.

Путин многократно описва разширяването на алианса или разполагането на офанзивни ракетни способности в Украйна като „червена линия“. По отношение на ултиматумите на Москва Байдън казва, че няма да приеме „ничия червена линия“.

Владимир Путин по време на онлайн срещата си с Джо Байдън
Владимир Путин по време на онлайн срещата си с Джо Байдън

Нито Кремъл, нито Белият дом разкриха подробности от разговора им веднага след неговия край. От официалната информация на Вашингтон става ясно, че Байдън първо се е обадил на лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Италия след онлайн срещата на върха.

Видео, публикувано от Кремъл в началото на разговор им, показва как двамата лидери се усмихват, докато се поздравяват взаимно.

Преди ден говорителят на Путин Дмитрий Песков каза пред репортери, че „разбира се, [дневният ред] ще бъдат двустранните отношения, които остават в доста плачевно състояние“, добавяйки, че въпросите около Украйна, разширяването на НАТО и гаранциите за сигурност ще бъдат засегнати.

Украинските власти твърдят, че повече от 90 000 руски войници са били разположени по границата между двете държави, включително на Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г.

Оценките на американското разузнаване показват, че натрупването в крайна сметка може да достигне 175 000 войници. Това е едно от най-големите движения на руски сили към Украйна от години, извън редовно планираните и обявени учения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG