Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия няма право на вето". НАТО отхвърли исканията на Москва


Заместник-министрите на отбраната и външните работи на Русия Александър Фомин и Александър Грушко заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на заседанието на Съвета Русия-НАТО
Заместник-министрите на отбраната и външните работи на Русия Александър Фомин и Александър Грушко заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на заседанието на Съвета Русия-НАТО

„Сериозни и директни разговори“, свързани с Украйна са били проведени по време на заседанието на Съвета Русия-НАТО, което се проведе в сряда. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, след четиричасовата среща с представители на Кремъл.

По думи на Столтенберг преговорите между двете страни са обхванали широк кръг от теми, а основната цел е била намиране на начин за продължаване на политическите преговори с Москва.

От НАТО са изразили „сериозно притеснение“ във връзка със струпаните по руско-украинската граница близо 100 хил. руски войници, което беше определено от САЩ като прелюдия към инвазия.

Според генералния секретар на алианса въпреки различията, фактът, че се осъществяват разговори между двете страни, е добър знак. Той обаче подчерта, че само Украйна може да прави избор за евентуалното си бъдещо членство в НАТО, което пък може да бъде одобрявано или спирано само от страните членки.

„Никой друг не може да каже нищо и, разбира се, Русия няма право на вето по темата“, каза още Столтенберг.

Срещата между представителите на НАТО и Русия са втория рунд от преговори между Запада и Москва, след като преди дни се проведе среща между високопоставени представители на Кремъл и Белия дом. Срещата в сряда беше определена като „момент на истината“ от руските представители – зам.-външния министър Александър Грушко и зам.-министъра на отбраната Александър Фомин.

Пред Свободна Европа участници в събитието съобщиха, че срещата е преминала „по-добре от очакваното“. Руските представители са настоявали декларацията, публикувана от Москва преди седмици, да бъде разгледана точка по точка, но „това не е предизвикало интерес“. Представители на всичките 30 страни членки са взели отношение по темата и никоя от тях не е изразила желание за намаляване на военното присъствие на алианса в Източна Европа.

В последните месеци отношенията между Запада и Русия се влошиха, след като Кремъл започна струпването на войски по границата си с Украйна. На няколко пъти Запада изрази тревога заради ситуацията и предупреди, че евентуална инвазия на руски войници на украинска територия ще има сериозни последици.

От своя страна Москва на няколко пъти поиска намаляването на военното присъствие и ученията в Източна Европа, както и гаранции, че алиансът няма да се разширява и няма да допусне страни като Украйна и Грузия в състава си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG