Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всяка по-нататъшна агресия би имала тежки последици". САЩ и Германия с ново предупреждение за Русия


Външният министър на Германия Аналена Бербок и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведоха съвместна пресконференция на 20 януари 2022 г. в Берлин.
Външният министър на Германия Аналена Бербок и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведоха съвместна пресконференция на 20 януари 2022 г. в Берлин.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и основните съюзници на Вашингтон в Европа отправиха ново предупреждение към Москва за "тежки последици", ако тя действа агресивно спрямо Украйна.

Опасенията в западните столици продължават да нарастват заради продължаващото струпването на руски войски близо до границата с Украйна. Според Вашингтон тази подготовка би могла да е прелюдия към атака с "много кратко предизвестие".

Блинкен е в Берлин на 20 януари, за да се срещне с външните министри на Германия, Франция и Обединеното кралство. По време на посещението си той каза, че ако някакви руски сили преминат през украинската граница, ще има "бърз, сериозен отговор от Съединените щати и нашите съюзници и партньори".

На съвместна пресконференция с Блинкен, германският външен министър Аналена Бербок каза, че министрите "призовават Русия да предприеме стъпки за деескалация" на ситуацията.

"Всяка по-нататъшна агресивна позиция, всяка по-нататъшна агресия би имала тежки последици", каза Бербок.

След срещата в Берлин Блинкен се отправя към Женева, където ще се види с руския външен министър Сергей Лавров.

Русия е събрала приблизително 127 000 войски по границите на Украйна и е разположила още военни сили в Беларус за съвместни учения между Москва и Минск, които според Запада са само претекст.

На пресконференция на 19 януари президентът на САЩ Джо Байдън каза, че според него Путин ще "влезе" в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG