Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън прогнозира, че Русия ще "влезе" в Украйна


Байдън даде пресконференция на 19 януари.
Байдън даде пресконференция на 19 януари.

Джо Байдън смята, че Русия вероятно ще "влезе" в Украйна, но Владимир Путин все още не е взел това решение окончателно. Според президента на САЩ военната офанзива ще има тежки икономически последици за Русия, поради което руският президент все още не е предприел този ход.

"Не съм толкова сигурен, че е решил какво ще прави. Предполагам, че ще влезе. Той трябва да направи нещо", каза Байдън по време на пресконференция на 19 януари. Тя се проведе по случай изтичането на първата му година в Белия дом.

По-рано в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Киев, призова Русия да избере мирния път. Германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че Берлин може да спре проекта „Северен поток 2“, ако Русия нападне Украйна.

На пресконференцията Байдън каза още, че потенциална военна атака срещу Украйна ще бъде „катастрофа за Русия“, ще доведе до голям брой жертви, както и ще нанесе икономически и политически удар върху Москва.

„Нашите съюзници и партньори са готови да наложат тежки санкции и значителни щети на Русия и руската икономика“, каза той. По думите му те биха включвали и санкции срещу енергийния сектор и биха направили невъзможно руските банки да търгуват с щатски долари.

Въпреки че руската армия е по-силна от тази на Украйна, Байдън смята, че загубата на човешки живот за руснаците ще бъде „голяма“.

„Това не е просто някаква разходка за Русия. Във военно отношение имат огромно превъзходство. И Украйна също ще плати висока цена в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план“.

За Путин Байдън каза, че вярва, че руският президент „все още не иска цялостна война“, но търси степен на ескалация и конфронтация.

Русия е събрала приблизително 100 000 войници в окупирания Крим и в близост до границата на Украйна. Това разтревожи западните държави и накара управляващите да смятат, че Москва подготвя военни действия срещу Украйна.

Според Байдън Путин възнамерява да тества НАТО. По думите му отговорът от страна на Запада ще зависи от мащаба на руските действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG