Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решението ще бъде взето от него". САЩ призоваха Путин за мирно разрешаване на кризата в Украйна


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Киев, 19 януари 2022.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Киев, 19 януари 2022.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова руския президент Владимир Путин да избере "пътя на дипломацията и "мирния път". Думите му бяха отправени в сряда по време на посещението му в Киев.

Те идват на фона на на ескалация на напрежението между Русия и Украйна и засилени опити за дипломатически диалог между Запада и Русия. През последните няколко месеца Москва струпа свои войски по границата с Украйна. По-рано във вторник представител на американската администрация коментира, че е възможно Русия са нахлуе в Украйна "във всеки един момент".

"Силно, силно се надявам, че можем да продължим това по пътя на дипломацията и по един мирен път, но в крайна сметка решението за това ще бъде взето от президента Путин", каза Блинкен след срещата си с служителите в посолството на САЩ в Киев на 19 януари.

"Знаем, че има планове за увеличаването на тази сила още повече в много кратки срокове и това дава възможност на президента Путин, също в много кратък срок, да предприеме по-нататъшни агресивни действия спрямо Украйна", предупреди Блинкен.

По-рано високопоставен служител на американската администрация съобщи, че САЩ са одобрили отпускането на допълнителни 200 милиона долара под формата на отбранителна помощ за Украйна. По думите му ангажиментът на Вашингтон към "суверенитета и териториалната цялост" на Украйна остава непроменен. Повече детайли за характера на отпуснатата помощ не бяха съобщени.

Предстои Блинкен да се срещне и с президента на Украйна Володимир Зеленски в сряда. След това той ще посети и Берлин, където са планирани разговори между САЩ, Великобритания, Франция и Германия. В петък се очаква най-вископоставеният американски дипломат да се срещне и с руския си колега Сергей Лавров в Женева. Двамата разговаряха по телефона на 18 януари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG