Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изтегля свои дипломати от Киев


Сградата на руското посолство в Киев.
Сградата на руското посолство в Киев.

Русия започна да изтегля свои дипломати от посолството си в столицата на Украйна Киев, съобщи Ню Йорк Таймс в понеделник.

Това се случва на фона на ескалация на напрежението между Русия и Украйна във връзка със струпването на руски войски по границите на двете държави. То доведе до притеснения от страна на Запада, че Русия може да навлезе в страната, като в понеделник Великобритания съобщи, че изпраща отбранителни оръжия към Украйна.

На пети януари 18 души, от които повечето деца и съпруги на руски дипломати, са се качили на автобуси за Москва, според представител на украинските власти, цитиран от Ню Йорк Таймс. По информация на американското издание през последните дни са напуснали още близо 30 души, а други двама руски консули са били предупредени да се подготвят да си тръгнат.

Оношения между Русия и Украйна предизвикаха дипломатическа криза между Русия и Запада, който предупреди, че евентуална инвазия на руски войници на украинска територия ще има сериозни последици.

От своя страна Москва поиска намаляването на военното присъствие и ученията в Източна Европа, както и гаранции, че алиансът няма да се разширява и няма да допусне страни като Украйна и Грузия в състава си. НАТО отхвърли тези искания с аргумента, че само Украйна може да прави избор за евентуалното си бъдещо членство в НАТО, което пък може да бъде одобрявано или спирано само от страните членки.

XS
SM
MD
LG