Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще има висока цена". Германия предупреди за последици за "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна


Канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на пресконференцията след срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, 18 януари 2022.
Канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на пресконференцията след срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, 18 януари 2022.

Германия може да спре проекта "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна. За това сигнализира канцлерът на Германия Олаф Шолц във вторник след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Новината идва на фона на ескалация на напрежението между Русия и Украйна заради струпването на руски войски по границите на двете държави. То доведе до притеснения от страна на Запада, че Русия може да нахлуе в Украйна, като във вторник представител на американската администрация коментира, че руската атака може да се случи "във всеки един момент".

На пресконференция във вторник Олаф Шолц посочи, че правителството му "подкрепя всички аспекти" на договорката, постигната между неговата предшественичка Ангела Меркел и американския президент Джо Байдън. Миналата година те се споразумяха Германия да предприеме действия на национално ниво и да изиска европейски санкции, в случай че Русия "използва енергетиката като оръжие и извърши други актове на агресия спрямо Украйна".

Попитан дали проектът "Северен поток 2" е част от икономическите санкции, които германското правителство смята да предприеме в случай на агресия, Шолц каза, че това ще бъде обсъдено.

"Ясно е, че това ще има висока цена и че всичко това ще трябва да бъде обсъдено в случай на военна интервенция срещу Украйна", каза Шолц.

Това е най-ясната индикация, която представител на германското правителство дава за възможни последствия за "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна. Газопроводът транспортира газ от Русия до Германия. Досега германската страна подчертаваше, че "Северен поток 2" е изцяло частен икономически проект, а не политически.

"Очакваме Русия да деескалира ситуацията. Това може да включва, например, намаляване на броя на войските по украинската граница", каза още Шолц.

Миналата седмица се проведе серия от преговори във връзка с действията на Русия и европейската сигурност: двустранни между САЩ и Русия, среща на Съвета НАТО-Русия и преговори на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те обаче не постигнаха напредък. Москва и Вашингтон подчертаха своите "фундаментални" различия по отношение на европейската сигурност по време на напрегнатите разговори.

Опитите за постигане на дипломатическо решение на кризата продължават и тази седмица, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен има планирани срещи с президента на Украйна Володимир Зеленски, министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG