Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания изпраща отбранителни оръжия на Украйна


Среща между президента на Украйна Володимир Зеленски (вляво) и министърът на отбраната на Обединеното кралство, 16 ноември 2021. Снимката е илюстративна.
Среща между президента на Украйна Володимир Зеленски (вляво) и министърът на отбраната на Обединеното кралство, 16 ноември 2021. Снимката е илюстративна.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс съобщи, че страната му снабдява Украйна с нови "отбранителни системи". Това стана в понеделник на фона на призиви от страна на САЩ и Германия за дипломатично решение на проблема с Русия, както и предупреждения за нови санкции.

В последните месеци отношенията между Запада и Русия се влошиха, след като Кремъл започна струпването на войски по границата си с Украйна. Това доведе до ескалация на напрежението и притеснения от страна на Запада, че Русия може да навлезе в Украйна.

"Взехме решението да снабдим Украйна с леки отбранителни системи", каза Уолъс пред британския парламент. "Те не са стратегически и не представляват опасност за Русия. Те са за самоотбрана", добави той.

Уолъс каза също, че има "готов пакет от международни санкции, които да влязат в сила", в случай че Русия предприеме някакви "дестабилизиращи действия". Той покани руския си колега Сергей Шойгу на разговор в Лондон за настоящата дипломатическа криза.

На няколко пъти през последните месеци Запада изрази тревога заради ситуацията и предупреди, че евентуална инвазия на руски войници на украинска територия ще има сериозни последици.

От своя страна Москва поиска намаляването на военното присъствие и ученията в Източна Европа, както и гаранции, че алиансът няма да се разширява и няма да допусне страни като Украйна и Грузия в състава си. НАТО отхвърли тези искания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG