Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тръгнали са за Украйна". Какво знаят близките на мобилизираните руски войници


Свидетелства в социалните мрежи показват, че руски войски и оборудване масово се придвижват от Далечния Изток на Русия. Снимката е архивна.
Свидетелства в социалните мрежи показват, че руски войски и оборудване масово се придвижват от Далечния Изток на Русия. Снимката е архивна.

Публикации в руските социални мрежи разкриват размера и характера на военната мобилизация на Русия. Роднини на войници споделят, че войските се движат от изток на запад и се разполагат в близост до Украйна. Това показва съвместно разследване на руската служба на Радио Свободна Европа и гражданската организация Conflict Intelligence Team (CIT).

Това се случва на фона на покачващото се напрежение между Кремъл и Запада и предупрежденията на Съединените щати и останалите съюзници от НАТО, че Русия ще плати висока цена, ако нападне Украйна.

Разследването се базира отчасти на коментари под публикации на руски войници в платформата TikTok, както и на разменени съобщения между тях и техни роднини и приятели.

Постовете не разкриват дали президентът Владимир Путин има намерение да започне военна офанзива срещу Украйна, но свидетелстват за масовото придвижване на войски и оборудване от Далечния изток на запад и показват страха на близките от предстоящото.

В половината прегледани постове приятели и роднини на руски професионални войници говорят за придвижване "за задача" или "за обучение".

Повечето споменават, че войските се придвижват към Беларус, близък съюзник на Русия и съсед от север на Украйна. Други твърдят, че техните близки войници се отправят към области в близост до границата на Украйна.

Изненадващото съобщение за съвместни военни учения на Русия и Беларус следващия месец само засили притесненията от евентуално нападение на Украйна.

"Мъжът ми тръгна за Беларус на 7 януари", пише една от жените. В разменени съобщения с репортер на Радио Свободна Европа на 18 януари тя казва, че нейният съпруг е тръгнал от Забайкалието в Далечния изток и вече е стигнал в Брест, близо до границата на Беларус с Полша. Жената не е пожелала да съобщи името си.

Друга жена от Владивосток в Далечния изток коментира под видео, че нейният приятел е част от 155-а морска пехотна бригада и е заминал "не за обучение". Потърсена от репортер на Радио Свободна Европа тя казва, че приятелят ѝ е изпратен "към Украйна".

От есента насам Съединените щати предупреждават, че имат разузнавателни данни, според които Русия подготвя евентуална инвазия в Украйна. През 2014 г. Москва анексира незаконно полуостров Крим и подкрепи сепаратистите, които контролират източната част на страната.

Правителството на Украйна съобщава, че в близост до нейните граници Русия вече е струпала 127-хилядна армия.

Русия няколко пъти отрича да подготвя нападение, но не изключва възможността за военна операция като отговор на провокация от страна на Украйна.

Миналата седмица Белият дом обвини Русия, че изпраща саботьори в Източна Украйна, които да предизвикат инцидент, който да послужи за претекст за руска инвазия. Москва пък поиска от Запада да спре разширяването на НАТО и да не разполага войски в държави, които преди са били в руската сфера на влияние. НАТО отхвърли това искане.

Русия казва, че съвместните учения с Беларус ще започнат на 9 февруари и ще продължат 10 дни. Коментарите в социалните мрежи обаче подсказват, че войниците са заминали за много повече време и никой не знае докога ще останат.

"Не се знае за колко месеца [няма да ги има]," пише една от жените.

Анализът на профилите на войниците в социалните мрежи, изпратени от техните роднини, показва, че от изток на запад се придвижват представители на различни части, които са в състояние да реализират пълномащабна сухопътна инвазия. Става въпрос за военна полиция, специални сили и части за тактически операции.

Екипът на Conflict Intelligence Team самостоятелно е анализирал постове в социалните мрежи. Те разкриват, че голяма част от тръгналия за ученията в Беларус руски военен контингент е спрял по пътя си и в момента се намира близо до град Гомел, само на 40 км от границата с Украйна.

Твърденията на близките на войниците, че те са изпратени "за обучение", без да знаят къде и докога, напомнят на събитията от 2014 г. Тогава руски войници бяха изпратени към границата на Украйна, без да бъдат предупредени, че ще участват във военен конфликт.

В свой доклад CIT стига до извода, че прегледаните публикации в мрежите водят до извода, че руските войски ще останат в Беларус и в близост до границата с Украйна в следващите месеци.

XS
SM
MD
LG