Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обвиниха Русия, че подготвя инцидент в Украйна като предлог за инвазия


Говорителката на Белия дом Джен Псаки
Говорителката на Белия дом Джен Псаки

Белият дом обвини Русия, че изпраща диверсанти в Източна Украйна, за да организират инцидент, който да послужи като предлог за инвазия, ако изискванията на Москва към НАТО не бъдат изпълнени.

Пакетът с руски искания към Алианса включва той да се откаже от всякаква военна дейност в Източна Европа и Украйна.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки каза пред репортери в петък вечерта, че американското разузнаване смята, че Кремъл вече е разположил оперативна група на укрианска територия, чийто членове „са обучени за градска война и използват експлозиви за извършване на саботажни действия“.

Според информацията на Вашингтон руските военни планират да започнат операцията си няколко седмици преди руска инвазия в Украйна, която би могла да започне между средата на януари и средата на февруари.

Изявлението на Псаки стана факт след седмица на напрегнати преговори в Женева, Брюксел и Виена между американски и европейски служители с руски дипломати, които по същество поискаха цялостна реорганизация на структурата за сигурност на Европа.

Преговорите бяха проведени, след като Русия разположи близо 100 000 войници по границите на Украйна, което провокира предупреждения от западното разузнаване, че това може да е подготовка за нова руска инвазия в Украйна.

„Досега всички тези твърдения бяха неоснователни и не бяха потвърдени с нищо“, реагира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG