Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ поставиха пред Русия въпроса с мистериозната зараза "Хавански синдром"


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че за отговорните за заразяването на американски дипломати по света ще има тежки последици
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че за отговорните за заразяването на американски дипломати по света ще има тежки последици

Въпросът с мистериозните заболявания на американски дипломати е бил обект на дискусия по време на срещата на високо ниво между САЩ и Русия в Женева. Това обяви държавният секретар Антъни Блинкен.

Става въпрос за т.нар. Хавански синдром, който засегна близо 200 американски дипломати и техните семейства в последните месеци. Симптомите включват мигрена, гадене, световъртеж, загуба на памет и други. Името на заразяването дойде, след като първите подобни случаи бяха регистрирани през 2016 г. сред американски дипломати в столицата на Куба – Хавана.

По думите на Блинкен „цялата американска администрация“ работи в посока на разкриването на проблема и неговия източник.

„Към днешна дата не знаем какво точно се е случило и не знаем кой точно е отговорен“, каза още Блинкен.

Въпросът стана отново актуален, след като Уолстрийт джърнъл съобщи за нови заразени дипломати в Париж и Женева, където представители на Вашингтон се срещаха с колегите си от Москва по време на преговорите за Украйна. Поне един от американските дипломати, присъствали на срещата в Швейцария, е бил евакуиран към САЩ за лечение.

„Повдигнахме въпроса пред руснаците, но още нямаме ясна представа за това кой е виновен. Подчертахме, че ако те са виновни, както и всеки, който е виновен, ще понесе тежки последствия“, каза още Блинкен и добави, че от разговорите с американски дипломати у него „не е останало съмнение“, че хората са били директно заразявани.

Досега мистериозната зараза официално беше установена още при американски дипломати в Китай, Колумбия, Германия, Австрия и Сърбия, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG