Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Хавански синдром”. Австрия разследва мистериозно заболяване сред дипломати във Виена


Първите случаи на "Хавански синдром" бяха регистрирани в кубинската столица през 2015-2016 г.

Австрия и САЩ разследват предполагаеми случаи на “Хавански синдром” сред американски дипломати във Виена.

“Хаванският синдром” е състояние, свързано с неврологични проблеми. То се нарича така заради мистериозните здравословни проблеми, които получиха американски дипломати и шпиони в кубинската столица в периода 2015-2016 г. заради предполагаеми атаки с насочена радиочестотна енергия.

Американските власти не са сигурни кой или какво точно стои зад случаите, които доведоха и до мозъчни увреждания на американски представители в Куба, Китай, Русия и други страни.

Списание Ню Йоркър съобщава, че след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през януари, над 20 американски шпиони, дипломати и други служители във Виена са съобщили за симптоми, подобни на тези на мистериозното заболяване.

В изявление на австрийското външно министерство се казва, че работи с американските власти по съвместно разследване. "Ние приемаме тези доклади много сериозно. Безопасността на дипломатите, изпратени в Австрия, и техните семейства е нашият основен приоритет", се казва в съобщението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Как живеят наркозависимите при талибаните
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
XS
SM
MD
LG