Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трагичната снимка, превърната в комикс. С какво се пошегува Борисов


Колаж. Горе: официална снимка на екипажа на совалката „Колумбия“ в мисията STS 107 на НАСА. Седемте членове на екипажа загинаха. Долу: бившият премиер Бойко Борисов показва в сряда колаж, в който лицата на космонавтите са заменени с лица на опоненти на ГЕРБ.
Колаж. Горе: официална снимка на екипажа на совалката „Колумбия“ в мисията STS 107 на НАСА. Седемте членове на екипажа загинаха. Долу: бившият премиер Бойко Борисов показва в сряда колаж, в който лицата на космонавтите са заменени с лица на опоненти на ГЕРБ.

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иронизира своите опоненти с един колаж. На него се виждат лица от "партиите на протеста" в облекла на космонавти. Проверка на Свободна Европа, провокирана от бурни реакции в социалните мрежи, показа, че оригиналната снимка, от която е направен колажът, е свързана с трагично събитие.

Шегите с космонавтиката станаха популярни в понеделник. Тогава Слави Трифонов каза, че сред приоритетите на бъдещото му правителство ще бъде излитането на двама българи и един македонец в космоса.

Дни по-рано вестник "Капитал" беше публикувал свой колаж с лицата на трима от лидерите на "протестните партии", облечени като космонавти. Изображението внушаваше подкрепа за формациите в предстоящите в неделя избори.

От понеделник до сряда Бойко Борисов даде три пресконференции, на които иронизира своите опоненти от същите тези партии. В опита си да "направи шоу", както самият той се изрази, Борисов показа по-удачен, според него, колаж, в който изображенията не са само на трима души, а на седем.

Освен Христо Иванов (ДБ), Мая Манолова ("Изправи се! Мутри, вън!") и Тошко Йорданов ("Има такъв народ"), които бяха фигурирали и на корицата на "Капитал", там бяха още Атанас Атанасов, Николай Хаджигенов, Иво Мирчев, както и Цветан Цветанов, чиято партия не премина 4-процентовата бариера. По-рано Цветанов беше вторият човек в ГЕРБ.

Коя е оригиналната снимка

Колажът, показан от Борисов, всъщност е направен върху официална снимка на НАСА. Само главите на истинските космонавти са сменени с лица на български политици.

В оригиналния си вариант снимката изобразява екипажа на совалката „Колумбия“ в мисията STS 107 на НАСА.

На първи февруари 2003 г. този екипаж, ръководен от Рик Хъсбанд, заедно с астронавтите Уилиям Маккул, Майкъл Андерсън, Калпана Чавла, Дейвид Браун, Лаурел Кларк и Илан Рамон прави опит да навлезе обратно в атмосферата с „Колумбия“ при 28-мата мисия на космическия кораб.

Повреда на топлинния щит води до разпадане на летателния апарат и до смъртта на седемчленния екипаж.

„Този ден донесе ужасяваща новина и голяма мъка за нашата държава. Астронавтите се бяха запътили към тъмнината извън нашия свят, водени от вдъхновението на откритието и от копнежа да разберат“, казва тогава президентът на САЩ Джордж У. Буш.

В сряда именно снимката с тях беше показана като трансформирана в колаж, който даде повод на лидера на ГЕРБ да се шегува с политическите си опоненти.

Този колаж не е нов. Той се разпространява в социалните мрежи отдавна и беше използван включително и като илюстрация в някои медии.

Това уточниха и от пресцентъра на ГЕРБ, когато бяха помолени за коментар. От ГЕРБ не поискаха да коментират самия факт на употребата на снимката, а само настояха за уточнние, че колажът не е дело на никого от партията.

Мисиите космически совалки на САЩ

Мисиите за космически совалки на САЩ са част от една стара надпревара между Америка и СССР, често определяна като „космическа война“ и „космическо състезание“.

Всичко започва през 50-те, когато военновъздушните сили на САЩ предлагат създаването на летателен апарат, който да може да се използва многократно при мисии извън земната орбита и да служи включително за разузнаване, за атака срещу сателити и дори за атака от въздуха към земята.

Заради високите разходи администрацията се отказва да развива проекта като оръжеен, но заради работата по него от страна на НАСА той става основата на бъдещата програма за изследване на космоса.

Развитието временно отстъпва като приоритет на голямата мисия в космическата надпревара – достигането на човек до Луната преди СССР. След като на 16 юли 1969 година Нийл Армстронг прави „голямата крачка за човечеството“, проектът, свързан със совалките, започва да се оформя като приоритетен.

През 1972 г. тогавашният президент Ричард Никсън окончателно одобрява концепцията за совалката и гениалните инженери от НАСА запретват ръце. Само пет години по-късно започват и тестовете.

Създадени са пет совалки: „Ентърпрайс“, „Колумбия“, „Чалънджър“, „Дискавъри“, „Атлантис“ и „Ендевър“.

Така на 12 април 1981 г. НАСА за пръв път изстрелва „Колумбия“, която провежда първите 5 мисии със совалки в човешката история. Общо мисиите, проведени от програмата, са 135. Те водят до тоталната революция по отношения на концепцията за космоса и космическите изследвания.

С тяхна помощ се постига построяването на най-голямата космическа станция, издигането на телескопа „Хъбъл“ в космоса, както и редица други открития. Освен това космическата совалка се превръща в символ на идеята за изследването на космоса, която в американската култура се смята за връх на научните достижения и се използва за вдъхновяването на поколения от учени и изследователи.

Двете трагедии

Историята на космическите совалки е белязана от две трагедии, които предизвикват най-сериозната критика срещу програмата.

През януари 1986 г. в мисията 51-L, с която „Чалънджър“ трябва да изпрати в космоса първата учителка и астронавт Криста Маколиф, по време на рутинна доставка на части, совалката се възпламенява и избухва пред очите на хилядите, гледащи по телевизията.

Причината, която инженерите откриват по-късно, се оказва в ниските температури в деня на излитането, които нарушават еластичността на част от гумените уплътнения в горивната система. Тогава за известен период мисиите са силно ограничени. Събитието тогава се определя като най-голямата трагедия в историята на американската космическа програма.

Втората трагедия идва през 2003 г. с "Колумбия".

След нея концепцията на НАСА за безопасност е фундаментално променена и изцяло заложена в следващата програма за далечни космически пътешествия „Орион“.

Как разбрахме коя е оригиналната снимка

Много хора се питат как може да бъде установено, че в случая става въпрос именно за снимката на екипажа на STS 107. Проверката на този факт всъщност е много лесна. Всяка от мисиите получава различни емблеми, посветени на тях, а разликите от една до друга са значителни. Всяка може да бъде проверена на страницата на НАСА.

В изображението по-долу вдясно е показана оригиналната емблема на STS 107, а вляво е част от колажа, който Борисов показа в сряда.

Емблемата от колажа и оригиналната емблемата от мисията на НАСА
Емблемата от колажа и оригиналната емблемата от мисията на НАСА

Тук се вижда оригиналната снимка и колажът.

Колажът на ГЕРБ и оригиналната снимка на екипажа на "Колумбия"
Колажът на ГЕРБ и оригиналната снимка на екипажа на "Колумбия"

За да е ясна разликата, ето така изглеждат емблемите на четири други мисии.

Емблеми на четири други мисии по програмата за совалки на НАСА
Емблеми на четири други мисии по програмата за совалки на НАСА

* Първоначално текстът е публикуван, без да е получена реакцията на ГЕРБ. Тя достигна до Свободна Европа час след излизането на материала.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG