Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България е суверенна държава". Премиер и президент отхвърлиха призива на Русия за изтегляне на силите на НАТО


Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев
Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев

Българските премиер и президент отхвърлиха призива на руското външно министерство за изтегляне на "чужди сили, техника и въоръжение" от България и Румъния. Москва поиска всички "сили на НАТО" да бъдат изтеглени от двете страни, така както е било до 1997 г. Външните министерства в София и Букурещ също отхвърлиха с декларации руското искане.

Коментарът на българския премиер беше направен в петък от трибуната на Народното събрание, след като по-рано през деня Русия поиска “силите на НАТО” да се изтеглят от България и Румъния.

Кирил Петков отиде в парламента след като ГЕРБ поискаха изслушването му по темата.

"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. Като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори”, каза Петков.

Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки.
Кирил Петков

Премиерът коментира още, че Вашингтонският договор - основополагащият документ на НАТО, не предвижда “втора категория страни членки”, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем.

Петков призова Русия "да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението”. По думите му Москва трябва да “работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти”.

Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било
Румен Радев

По-късно от прессекретариата на държавния глава Румен Радев разпространиха изявление, в което се казва, че “настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно”. В позицията на президента се уточнява, че в България няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника.

“Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти”, се казва в позицията на държавния глава.

“Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било”, казва още държавният глава.

Министерството на външните работи разпространи изявление, в което припомни, че българските войски са войски на НАТО, а тези на съюзниците - не са чужди за България.

"Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО", се казва в изявлението.

Позиция публикува и Министерството на отбраната. В нея се подчертава, че България е суверенна държава, която сама решава как “дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика, каква да бъде линията ѝ на поведение в международните отношения, респективно - в какви съюзи да участва”.

От министерството акцентират върху това, че поведението на Москва трудно може да се впише в рамките на усилията за разрешаване на проблемите по Източния фланг на НАТО. “Ултимативният тон не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес”, се посочва в съобщението.

В средата на декември Москва постави списък с искания пред Запада като условие за деескалация в отношенията с Украйна. Искането е блокът да спре разширяването си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг няколко пъти отхвърли това искане с думите, че всяка държава е свободна да решава дали иска да е в НАТО и "Русия няма право на вето".

В петък външното министерство на Русия уточни, че представените миналия месец искания включват и изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които са членове на Алианса от 2004 година.

Веднага след това от ГЕРБ призоваха спешно да се свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

"Очевидно е, че съветските имперски рефлекси умират трудно, а уроците от Карибската криза от 60-те години на миналия век не са научени. В днешния свят няма начин да разпределяш зони на влияние като в 19-и век и да потъпкваш волята на съседните нации”, се казва в декларация на ГЕРБ.

Партията настоява Румен Радев незабавно да свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

Реакция по темата имаше и от “Демократична България”. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов призова България да не се поддава на руските провокаци.

"Очевидно тези изявления днес са поредният елемент от руската стратегия да постави под съмнение избора на държавите от Централна и Източна Европа да се присъединят към НАТО”, каза Иванов.

В публикация в социалната мрежа Фейсбук председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа, че България отдавна е направила своя геополитически избор и той е членство НАТО и Европейския съюз.

"Нашият суверенен избор не се нуждае от ревизия", казва още Карадайъ.

Според лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов пък в основата на конфликта стои НАТО. По думите му "за съжаление, това, което забелязваме, е, че напрежението идва от страна на НАТО”. Костадинов смята, че позицията на България трябва да бъде за “деескалация на напрежението”.

България е член на НАТО от 2004 година. С приемането на страната в Северноатлантическия пакт, българските войски на практика са част от силите на НАТО.

В България има 4 съвместни военни съоръжения със САЩ, за което двете страни подписаха споразумение през 2006 г. Това са военновъздушните бази в Граф Игнатиево и Безмер, складова база до Айтос и полигон до Ново село край Сливен.

Министерството на външните работи на Румъния също реагира на призива на Москва. То го определи за "неприемливо" и припомни, че съюзниците от НАТО единодушно вече са отхвърлили исканията на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG