Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Европейската сигурност е неделима". Външните министри на ЕС отхвърлиха исканията на Русия


"Понятия като "сфери на влияние" нямат място в 21-ви век", заявяват външните министри на ЕС в приет по време на срещата им в понеделник документ.
"Понятия като "сфери на влияние" нямат място в 21-ви век", заявяват външните министри на ЕС в приет по време на срещата им в понеделник документ.

"Европейската сигурност е неделима и всяко предизвикателство към нейния ред засяга сигурността на Европейския съюз (ЕС) и на нейните страни членки."

Това се казва в документ, приет по време на заседанието на външните министри на ЕС в понеделник по повод ескалацията на напрежение заради струпването на руски войски по границата с Украйна. В срещата участва чрез видеоконферентна връзка и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

По рано в понеделник НАТО обяви, че съюзниците в Алианса изпращат допълнителни кораби и самолети в Източна Европа за подсилване на отбранителните сили в региона. Междувременно по информация на Ню Йорк Таймс президентът на САЩ Джо Байдън обмисля план за разширяване на американското военно присъствие на Стария континент.

На този фон външните министри на ЕС отхвърлиха исканията на Русия за спиране на разширяването на НАТО и връщане към границите на Алианса отпреди 1997 г.

В петък външното министерство в Москва уточни, че това включва изтегляне на съюзническите войски и съоръжения от България и Румъния, които се присъединиха през 2004 г. Това искане обаче категорично беше отхвърлено както от управляващите в София и Букурещ, така и от НАТО.

"Понятия като "сфери на влияние" нямат място в 21-ви век", заявяват външните министри на ЕС в приетия по време на срещата им в понеделник документ, предаде БНР.

В него се препотвърждават принципите, върху които се гради европейската сигурност – териториален интегритет, ненарушимост на границите, въздържане от употреба на сила и свобода на страните да избират или променят своята принадлежност към колективните системи за сигурност.

"Тези принципи не подлежат на договаряне, преразглеждане или нова интерпретация. Нарушаването им от страна на Русия е пречка за общото и неделимо пространство за сигурност в Европа и заплашва мира и стабилността на нашия континент", се казва в документа.

Министрите отново заявяват, че всякакви военни действия на Русия срещу Украйна ще имат масивни последствия и сурова цена и уточняват, че тя включва широка гама от секторни и индивидуални санкции, които ще бъдат приети в координация с партньорите на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG