Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ню Йорк Таймс: Байдън обмисля разширяване на военното присъствие на САЩ в Европа


Американският президент Джо Байдън (в средат) по време на срещата в имението Кейп Дейвид в събота
Американският президент Джо Байдън (в средат) по време на срещата в имението Кейп Дейвид в събота

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля изпращането на няколко хиляди американски войници, военни кораби и самолети към съюзниците на НАТО в Прибалтика и Източна Европа, съобщава Ню Йорк Таймс в понеделник, позовавайки се на представители на президентската администрация.

Обсъждането на този ход става на фона на нарастващите страхове от възможна руска военна инвазия в Украйна заради струпването на над 100 000 руски войници по границата между двете страни.

Евентуалното разширяване на американското военно присъствие в Европа би бил повратна точка в политиката на Байдън по темата, след като доскоро той се придържаше към сдържана позиция по отношение на Украйна, за да не провокира Русия, отбелязва изданието.

Заради засилващите се заплашителни сигнали от страна на руския президент Владимир Путин и неуспеха на преговорите между представители на Вашингтон и Москва в Женева е възможно Белият дом да изостави досегашната си стратегия.

Планът за разширяване на американското военно присъствие в Европа е бил представен на Байдън от висши служители на Пентагона по време на среща в президентското имение Кемп Дейвид в Мериленд в събота.

Възможните варианти включват изпращане на 1000 до 5000 войници в източноевропейските страни с потенциал този брой да бъде увеличен десетократно, ако ситуацията в Украйна се влоши, допълва Ню Йорк Таймс, цитирайки представители на Пентагона, пожелали да запазят анонимност.

Изданието уточнява, че се очаква американският президент да вземе окончателно решение още през тази седмица. На този фон в събота Великобритания обвини Москва, че разработва планове за инсталиране на проруски лидер в Украйна, което Кремъл отхвърли.

"Дори докато сме ангажирани с дипломация, ние оставаме фокусирани върху изграждането на отбрана, изграждането на [стратегия за] възпиране", коментира междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю, излъчено в неделя по Си Би Ес.

От думите му стана ясно, че НАТО ще бъде "подсилена по значителен начин", ако Русия нахлуе в Украйна. "Всичко това е на масата", обобщи Блинкен.

Засега нито една от опциите, които се разглеждат, не включва разполагане на допълнителни американски войски в самата Украйна и Байдън даде да се разбере, че не желае да влиза в нов военен конфликт след болезненото излизане на Америка от Афганистан миналото лято.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG