Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британски дипломати напускат Киев. САЩ изтеглят семействата на своите


Членове на доброволни паравоенни сили за защита тренират в парк в украинската столица Киев, 22 януари 2022 г.
Членове на доброволни паравоенни сили за защита тренират в парк в украинската столица Киев, 22 януари 2022 г.

Великобритания започна да изтегля дипломатическия си персонал от посолството в Украйна, предаде Би Би Си в понеделник. Междувременно Съединените щати наредиха на семействата на дипломатите си в източноевропейската страна също да я напуснат. Това става заради увеличаващите се предупреждения, че руската армия може да нахлуе в Украйна.

По информация на Би Би Си от официални представители на британското външно министерство към момента няма конкретни заплахи срещу техни дипломати, но въпреки това се очаква около половината от персонала в посолството в Киев да се прибере в родината си.

Върховният представител за външните отношения в Европейския съюз Жозеп Борел пък коментира в понеделник, че ЕС няма да изтегля от Украйна семействата на персонала си, тъй като към момента не са му известни причини за такава мярка.

На този фон Съединените щати наредиха на семействата на дипломатите си да напуснат посолството в Киев заради заплахата от военни действия на Русия. Вашингтон препоръча също на всички американски граждани да избягват пътуванията до Украйна.

Държавният департамент съобщи в неделя на членовете на семействата на служителите на посолството, че трябва да напуснат. Част от персонала също могат да изберат да напуснат на разноски на правителството.

Висш представител на Държавния департамент коментира пред журналисти, че това е "разумна предпазливост, която по никакъв начин не омаловажава нашата подкрепа и ангажимент към Украйна". Посолството на САЩ ще продължи да работи без прекъсване.

Решението на американското външно министерство идва на фона на съобщенията, че Русия планира значителни военни действия срещу Украйна. Представителят на Държавния департамент обаче не спомена за нещо конкретно, което е довело до решението.

Министерството на външните работи на Русия обвини страните от НАТО, че увеличават напрежението. Първите дипломати на САЩ и Русия се договориха да продължат разговорите по темата.

Кремъл отрича да има намерение да напада своя съсед, но постави условия за намаляване на напрежението, сред които и изтегляне на части и въоръжения на НАТО от страните, които не са били в Алианса до 1997 г., както и гаранции за спиране на разширяването на изток.

България и Румъния отхвърлиха това искане на Русия. НАТО съшо го отхвърли, а генералният секретар Йенс Столтенберг напомни на Москва, че няма право на вето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG